Afbeelding

Korte: ?Ik loop niet weg voor slechte resultaten'

· leestijd 3 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)
WILDERVANK ?De winterstop kwam als geroepen voor Go-Ahead Kampen. De degradant uit de hoofdklasse staat onder de rode streep, tot frustratie van trainer Jan Korte.

Piekeren, piekeren en nog eens piekeren. ?Prakkezeren' heet dat in goed Gronings. Hoe krijgt Korte Go-Ahead weer aan de praat. Dikwijls spookt het door zijn hoofd. Op zijn autoritten tussen Wildervank en Kampen, tijdens zijn werk en in zijn vrije tijd. ?Eigenlijk ben ik er bijna altijd mee bezig.?  Het vreet energie, maar een voetbaldier als Korte kan het niet verkroppen dat het niet gaat zoals hij voor ogen heeft.

Op de trainingen heb je veel invloed, maar op de bank kun je nog maar beperkt aan de touwtjes trekken. Het is het lot van een trainer. Als speler was dat voor Korte, in zijn loopbaan spelend voor SC Veendam, Go Ahead Eagles, wel anders. Als het niet ging zoals gewenst, dan kon hij erin kleunen. Op Sportpark De Langeleegte, de thuishaven van het ter ziele gegane SC Veendam, wijst Korte op een van de prachtige foto's aan de muur. ?Kijk dat ben ik, wijst Korte naar de Veendam-speler op de desbetreffende foto die het duel aan gaat met niemand minder dan Johan Cruyff. ?Als ik dat zie, begint het bij me te kriebelen.?

Korte voelde zich dit seizoen diverse keren machteloos. Waar de resultaten slecht zijn, krijgt de trainer de schuld. Bij Go-Ahead is dat niet anders. Bij verschillende supporters van Go-Ahead is hij de gebeten hond. ?Onterecht?, zegt Korte  op een ander moment in zijn woning in Wildervank. ?Bij Go-Ahead is het de eerste keer dat ik me als trainer niet heb bemoeid met het selectiebeleid. We hebben teveel individualisten en zijn vooral te aanvallend ingesteld.? De juiste balans ontbreekt en daarnaast wijst Korte naar andere details. Verschillende spelers waren  door omstandigheden te lang uit de running. Zoals Murat Acikgoz. ?Hij heeft een jaar alleen in de zaal gevoetbald. Dat kan niet ongestraft. Dan kun je niet in één keer weer op niveau komen.?  Of neem Jurrian Zandbergen. ?Hij is later begonnen.  De laatste wedstrijden zag ik pas iets van de ware Zandbergen.?

Toen Korte in januari werd aangesteld als trainer van Go-Ahead kreeg hij onder andere als opdracht van de TC mee om jonge spelers door te laten stromen. ?Dat is gebeurd, maar dat gaat niet altijd samen met punten pakken. Ik noem een voorbeeld. Laurens van Keulen heeft een geweldige ontwikkeling doorgemaakt. Maar ik heb het liefst dat hij doorschuift naar het middenveld. Dan heb je daar een meerderheid, maar hij moet dat nog leren. Daar staat hij wel open voor.?

Go-Ahead schoot dit seizoen uit de startblokken met een geweldige eerste helft tegen DOS. De ploeg haalde de trekker echter niet over en deed zichzelf tekort met een puntendeling. Dat was in te veel wedstrijden het geval. Het gevolg is dat de ploeg nu onder de rode streep staat. Door teveel persoonlijke fouten doet Go-Ahead zichzelf te vaak de das om. ?En het is steeds iemand anders. Dat is het gekke van het verhaal.? Korte mist een winnaarsmentaliteit bij diverse spelers. ?Je moet er plezier in hebben om het je tegenstanders lastig te maken. Daar hoort ook bij dat je weet of een tegenstander een links- of rechtspoot is. Vaak weten ze dat niet en spelen voetballers hun eigen partijtje. Maar je moet je tegenstander dwingen tot het maken van fouten.
Toch heeft Korte vertrouwen in de toekomst. ?Ik zie winst, alleen nog niet in punten. Het is zeker niet zo dat we in alle verloren wedstrijden geen kansen hebben gehad, maar op een gegeven moment zit alles tegen. Feit is dat we te weinig punten hebben. Zakelijkheid gaat straks voor mooi voetbal. In een driespitsensysteem met de punt naar achteren dat duidelijk is voor iedereen. Maar ik kan zoveel verzinnen, maar als we doelpunten tegen krijgen uit dode spel-momenten, dan helpt het niets. Spelers moet zich twee keer 45 focussen. Ten koste van alles. Ook moeten we compact spelen. We hebben geen rasechte verdedigers. Daar moeten we mee aan de slag. ?

Dat supporters van Go-Ahead ontevreden de winterstop zijn ingegaan, kan Korte heel goed begrijpen. ?Mensen mogen best bij me komen. Ik kan prima met mensen in gesprek. De deur staat altijd open. Ik loop niet weg voor de slecht resultaten. Ik ben niet eigenwijs en luister naar mijn omgeving. Met de nieuwe TC kan ik prima over voetbal praten. En als we over drie maanden nog bij de ondersten staan, mogen ze me best wegsturen. Dan moet er wat gebeuren.?