Afbeelding
Stockfoto

KNVB gooit amateurcompetities in het slot

Sport

ZEIST - De KNVB heeft besloten om de competities in de A-categorie stil te leggen. De voetbalbond wil de competities half januari volgend jaar weer hervatten. In de B-categorie (recreatief voetbal) blijft het programma voor 11 en 12 december en 18 en 19 december staan. Eerder besloot de KNVB al om het reguliere programma van komend weekeinde voor de jeugd en de senioren in de A-categorie eruit te halen.

Woensdag werd al duidelijk dat het kabinet de sluitingstijd voor de amateursport niet wil opschuiven naar 20.00 uur. De KNVB won advies in bij het Voetbal Medisch Centrum over het spelen van wedstrijden in het weekend, terwijl er doordeweeks niet getraind kan worden. Hierbij is er onderscheid gemaakt tussen prestatief (A-categorie) en recreatief voetbal (B-categorie). 

“Bij het eerste is de intensiteit bij wedstrijden hoog en dient de training als tactische maar ook fysieke voorbereiding. Niet trainen bij deze groep zou voor een langere periode zeer onlogisch en onverantwoord zijn. Bij het recreatief voetbal ligt de intensiteit bij wedstrijden aanmerkelijk lager. Trainen gebeurt minder frequent en minder intens. Als je voor deze categorie niet alleen de trainingen maar ook nog de wedstrijden schrapt, dan loop je het risico op bewegingsarmoede”, aldus de KNVB.

De KNVB wil alle competities half januari volgend jaar hervatten, maar is afhankelijk van de ontwikkeling van het coronavirus en de maatregelen van het kabinet.

Gerard Meijeringh