Bianca Roosenboom in 2018.
Bianca Roosenboom in 2018. Foto: Tennekes (archief)

Nog één zomer inline-skaten en dan zit het erop voor Bianca Roosenboom

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

KAMPEN 

Bianca Roosenboom heeft zaterdag in Den Haag haar laatste marathon verreden en stopt na de zomer ook met inline-skaten. De 32-jarige topsporter uit Kampen had de laatste jaren veel last van slepende blessures (waaronder een hernia).

“Het liefst was ik nog jaren doorgegaan, maar als het lichaam niet meer wil is het verstandiger om te stoppen. Gezondheid gaat boven alles”, zegt Roosenboom over haar afscheid van de topsport. Na zeventien jaren topdivisie reed ze zaterdag haar laatste marathon. “Als zestienjarige B-junior begonnen in de topdivisie. Zoals velen wel weten stond schaatsen voor mij altijd in het teken van inlineskaten, maar ‘s winters haalde ik veel plezier uit het schaatsen. Inmiddels ben ik 32 jaar en heb ik voor mij het maximale eruit gehaald”, aldus Roosenboom, die in 2018 haar A-status bij NOC*NSF kwijt raakte. Sindsdien moet ze haar sport zelf zien te financieren en dat is niet altijd makkelijk geweest.

Roosenboom legde zich na haar juniorentijd, waarin ze derde werd op de NK sprint in 2006 en tweede op de NK allround in 2007, toe op het marathonschaatsen. Dat kwam mede door haar winst op de NK marathon bij de junioren in 2008. Als hoogtepunten van haar schaatscarrière noemt Roosenboom: de Marathoncup-overwinning in Deventer 2009, de tweede plaats op de NK marathon in 2011, het dragen van het witte leiderspak en het winnen van de IJssel Cup in Deventer.

Op de rollers is Roosenboom meervoudig Nederlands kampioen en behaalde ze meerdere medailles op de EK en WK inline-skaten, voornamelijk op het onderdeel aflossing.

“Ik ben en blijf een liefhebber van de sport en ga opzoek naar nieuwe uitdagingen, het liefst in deze prachtige sport”, zegt Roosenboom, die in het bezit is van een CIOS-diploma en een Schaatstrainer-coach 4-diploma.

In haar laatste wedstrijd als schaatsster, de Marathon Cup Finale in Den Haag, haalde Roosenboom de finish niet. Ze was na zeven ronden de eerste uitvaller.