Afbeelding

Gezonde spanning voor zesde aflevering Weissensee4Kids

· leestijd 1 minuut Sport

(door Gerard Meijeringh) IJSSELMUIDEN – Het zijn spannende dagen voor organisator Marije van Dijk van Weisssensee4Kids. Komende vrijdag wordt onder de noemer Weissensee4Kids voor de zesde keer geschaatst door tientallen mensen op het Oostenrijkse natuurijs voor de goede doelen Orange Babies en het Ronald McDonald Huis. Het uiteindelijke doel van iedereen is om kinderen die het moeilijk hebben te helpen.

In de dagen voor vertrek naar Oostenrijk neemt de spanning toe bij organisator Marije van Dijk uit IJsselmuiden. “Dat begint eigenlijk in december al. Dan ga ik de weersvoorspellingen bekijken. Rond de Kerst begint de stress.” In de laatste weken wordt Van Dijk steeds onrustiger. “Dit is de zesde keer, maar het blijft altijd kriebelen. Het is wel gezonde spanning. Ik weet dat het in Oostenrijk als een trein gaat lopen, maar het is toch spannend of iedereen heelhuids over de streep komt. En de gezonde spanning of we er weer een gezond feestje van kunnen maken.” Dat feestje wordt mede mogelijk gemaakt met de hulp van tien vaste vrijwilligers. “Zij zijn super belangrijk. Daarnaast helpen er ook diverse supporters mee.“

Van Dijk geniet elk jaar met volle teugen op het Oostenrijkse ijs. “Er zijn voor mij drie magische momenten. De eerste is ’s ochtends om 6.15 uur als alle deelnemers over het ijs naar de start lopen. Je hoort het ijs kraken en als je geluk hebt, zie je ijskristallen. Een prachtig gezicht. Het tweede moment is het binnenhalen van de laatste rijder. Ook het bekendmaken van het totale geldbedrag voor Orange Babies en het Ronald McDonald Huis in maart is een magisch moment.”

Vorig jaar leverde Weissensee4Kids 140.000 euro op voor de twee goede doelen het Ronald McDonald Huis en Orange Babies. Het geld werd onder andere besteed aan het opknappen van badkamers in het Ronald Mc Donald huis. De organisatie hoopt ook dit keer op een hoog bedrag, al ligt het aantal deelnemers met tachtig iets lager dan vorig jaar. “Maar elke euro is er één. Voor slechts 2 euro kunnen kinderen in Namibië een maaltijd krijgen.”

Bij de deelnemers zitten dit keer opvallend veel nieuwelingen. Weissensee4Kids krijgt steeds meer landelijke uitstraling en dat is te merken. In het begin kwamen de deelnemers veelal uit de regio, maar de laatste jaren komen de schaatsers ook uit het westen, het oosten en het noorden van het land.

Dit jaar zijn de omstandigheden goed. “Op 29 december heb ik via internet beelden gezien van het ijs van de Weissensee. Prachtig zwart ijs. Het is vervolgens door blijven vriezen. Het ziet er heel erg goed uit”, aldus een optimistische Van Dijk.