DOS KORFBAL: GEEN PUNTEN IN DEN HAAG

KAMPEN - De korfballers van KV DOS Kampen / Veltman hebben geen kans gezien om punten mee te nemen uit Den Haag. Die Haghe was in eigen huis met 26-20 te sterk. Lang had DOS zicht op een goed resultaat, maar in de slotfase pakte Die Haghe de verdiende winst.

Die Haghe kende een valse start van de competitie. De oud-Europees kampioen wil op het veld graag promoveren naar de Hoofdklasse, maar stond na vier wedstrijden nog onder DOS op de ranglijst. Vorig jaar was Die Haghe in de zaal ook tegenstander van DOS. Toen werd Die Haghe ongeslagen kampioen, onder meer door met tien treffers verschil van DOS te winnen. Zaterdag werd in Den Haag duidelijk dat Die Haghe er niet sterker op is geworden en DOS wel progressie boekt.

De Kamper ploeg was lange tijd gelijkwaardig aan Die Haghe. DOS nam brutaal een voorsprong, terwijl het niet eens zo goed speelde. “We waren wat flets aan het korfballen”, vond trainer-coach Jan Wiegers, “het was soms net of we opkeken tegen Die Haghe. Daarmee deden we onszelf tekort.”

Bij DOS was, zeker in de eerste helft, een opvallende rol weggelegd voor Dennis van Putten (zie foto). Hij had de ondankbare taak om oud-korfballeaguespeler Joost Preuninger af te stoppen. De Haagse topschutter had het moeilijk om vrij te komen. Van Putten kreeg in de hele eerste helft geen enkele goal om de oren. Pas tien minuten na rust wist Preuninger voor het eerst te scoren. “Van dat duel heb ik genoten”, zei Wiegers na afloop, “Dennis heeft nog weinig routine en als je dan zo staat te buffelen tegenover zo’n topspeler, dan heb je het prima gedaan.”

Die Haghe nam halverwege de eerste helft de wedstrijd over en stond bij rust met 12-10 aan de goede kant van de score.

In de tweede helft scoorde DOS direct 12-11, maar lukte het niet om langszij te komen. Die Haghe verhoogde het tempo en leek bij 19-13 de wedstrijd makkelijk naar zich toe te trekken. Maar DOS rechte de rug, verhoogde het tempo en zette de achtervolging in. Tien minuten later was het weer een wedstrijd, toen DOS 19-17 scoorde. “Daarna werd het wat frustrerend", zuchtte Wiegers, “wij kwamen op 19-17 en prompt scoorden zij 20-17. Bij 20-18 en 21-19 was het precies zo. We konden de aansluitingstreffer net niet scoren.”

In de slotfase nam DOS risico’s om de bal te onderscheppen en het geroutineerde Die Haghe profiteerde dankbaar. Het werd uiteindelijk 26-20. Wiegers: “Ze winnen verdiend, want ze zijn gewoon iets beter dan ons. Maar aan de andere kant hebben we wel de kans laten liggen om Die Haghe op eigen veld een keer pijn te doen.”

Doelpunten DOS Kampen: Linda van Keulen en Matthijs Bastiaan 6x, Iris van Bruggen en Dennis van Putten 3x, Esther Hamberg 2x