Afbeelding
Tennekes

Danny Koppelman verplettert parcoursrecord bij 36ste editie van de Oudejaarsloop

· leestijd 1 minuut Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN – De 36ste editie van de Papegaaij & Tegelaar Oudejaarsloop is zaterdag gewonnen door Danny Koppelman. De hardloper uit Dalfsen snelde door het park en plette het parcoursrecord met een tijd van 1.10.42 uur.

De 36ste editie van de Oudejaarsloop was een bijzondere aflevering. Ten eerste omdat de Oudejaarsloop dit keer op 30 december werd gehouden. Daarnaast was er vooraf al enorm veel belangstelling voor het evenement. Maar liefst 390 atleten bemachtigden een startbewijs via voorinschrijving. Een absoluut record. Daarnaast was de 36ste editie een natte bedoening en daardoor bleef het aantal na-inschrijvingen laag, zodat er zaterdag geen sprake was van een record aantal deelnemers. Met zo’n vijfhonderd atleten kon de organiserende vereniging AV Isala ’96 toch content zijn.

Ook sportief gezien was de 36ste editie bijzonder. Dat had alles te maken met Danny Koppelman. Vliegensvlug snelde hij door het stadspark en verslond hij de 21,2 kilometers. Met zijn tijd van 1.10.42 liep hij het parcoursrecord van Cees Tiemen uit 1999 uit de boeken (1.13.56). Rick Heldoorn volgde zaterdag op gepaste afstand. Vorig jaar won de geboren Kampenaar, tegenwoordig woonachtig in Amsterdam, de Oudejaarsloop in een tijd van 1.20.17 uur. Zaterdag liep hij een persoonlijk record op de halve marathon met 1.19.31. Maar het was bij lange niet genoeg om winnaar Koppelman te bedreigen. “Ik heb hem alleen de eerste ronde gezien. Hij was zo weg. Daar heb ik respect voor. Alle complimenten”, aldus Heldoorn, die zelf ook wel een compliment verdiende. Onder moeilijke omstandigheden wist hij een persoonlijk record neer te zetten. “Ik ben heel tevreden met mijn tijd. Het was niet gemakkelijk door de wind en het parcours was glibberig. Ik vind dit gewoon een heel erg leuke loop met veel mensen aan de kant en wat vrienden die meelopen. Het begint voor mij een leuke traditie te worden om hier te lopen.”

Terug naar de bijzondere aspecten van deze editie. Bij de dames ging de winst dit keer eens niet naar Jacqueline Rustidge. Naar twee ronden stapte ze uit. Dat had alles te maken met een kuitblessure die ze eerder had opgelopen. Ze wilde niet forceren en hield het uit voorzorg na twee ronden voor gezien. Daardoor ging de winst bij de vrouwen dit keer naar Jetske van der Vegt van AV Isala ’96 in een tijd van 1.42.28. Haar clubgenote Liza Karman eindigde bij de vrouwen als tweede in 1.47.14.

Bij de Kidsrun won Josse Kampen bij de jongens, voor Sven Gerritsma en Lars Hansman. Bij de meisjes ging de winst naar Esmee Vis. Loïs Schuurman eindigde als tweede. Hella Wijnja kwam als derde over de streep bij de meisjes.