Het stadion van PEC Zwolle.
Het stadion van PEC Zwolle. Foto: Mark de Rooij

Business Event Kampen over circulariteit in stadion PEC Zwolle met buffet en wedstrijd

· leestijd 2 minuten Ondernemen in Kampen

(door Leo Polhuys)

KAMPEN/ZWOLLE - In het stadion van PEC Zwolle wordt op zaterdag 25 november Business Event Kampen gehouden. Een nieuw initiatief van de gemeente Kampen, dat in samenwerking met Kampen Partners en Regio Zwolle United is uitgewerkt. 

Thema is circulariteit. In een circulaire economie wordt de waarde van producten en grondstoffen zo lang mogelijk vastgehouden voordat ze eindigen als afvalstof. Een voorbeeld is sloopafval in de bouw, dat na scheiding wordt gebruikt voor weer nieuwe (bouw) producten. De Kamper wethouder Bas Wonink heeft circulaire economie in zijn portefeuille. Hij is blij met de bijeenkomst. “Circulair werken wordt steeds belangrijker. De hoeveelheid grondstoffen op aarde is eindig en raakt op. Daarom moeten we zuinig zijn en zoveel mogelijk materiaal dat nu nog als afval wordt beschouwd, opnieuw gebruiken.”

Belang

Ondernemers zien volgens de wethouder ook steeds meer het belang in van circulariteit. Wonink: “Ook Kamper bedrijven. Bij de gemeente merken we dat dit thema leeft en dat is ook de reden waarom we de bijeenkomst organiseren.” De gemeente heeft dit gemerkt bij een onderzoek met als onderwerp het hergebruik van plastic. Maar een speciaal business event zoals eind november wordt de eerste keer tijdens de huidige collegeperiode.”

Ambitieus

De gemeente Kampen heeft een ambitieus coalitieakkoord als het om circulariteit gaat. Wonink: “Zo zetten we in op volledig circulair bouwen. Materiaal dat afkomstig is uit oude gebouwen willen we opnieuw inzetten in verband met de alsmaar schaarser wordende natuurlijke grondstoffen. Bij circulariteit denk je in de eerste plaats aan de maakindustrie. Maar iedereen krijgt ermee te maken. Denk bijvoorbeeld ook aan een advocatenkantoor. Dat kan zijn steentje bijdragen door zijn inkoopbeleid op duurzame wijze te gaan uitvoeren. Het collegeprogramma stimuleert bovendien de energietransitie en verduurzaming zoals gasloos wonen. Deze doelen kunnen we natuurlijk niet als gemeente alleen uitvoeren. We hebben daar partners bij nodig. Daarom is samenwerking met het bedrijfsleven zo belangrijk en daarom houden we de bijeenkomst op 25 november ook samen met Kamper ondernemers.” 

Hele gemeente

Het Business Event is bedoeld voor het bedrijfsleven uit de hele gemeente Kampen. Er zijn kaarten beschikbaar voor vijftig deelnemers. Wonink: “Voor degenen die op de wachtlijst komen organiseren we een volgend event. Op dit moment geldt: geef je snel op, want vol is vol.”

Spreker 

Het Business Event wordt opgeluisterd door de komst van spreker Cor van Dijken met circulariteit als onderwerp. Cor van Dijken is eigenaar van AdviesbureauCOR, bestuurder van Stichting Building

for Good en senior specialist Circulaire Economie, LCA-deskundige, planoloog en

bouwkundige. Cor is momenteel voorzitter van de normcommissie voor circulaire bouweconomie en afgevaardigde voor Nederland in de Europese commissie om te komen tot standaarden voor de circulaire economie.

Na het inhoudelijke gedeelte volgt een buffet en de echte liefhebbers kunnen daarna naar de wedstrijd PEC Zwolle – RKC Waalwijk. Wonink voorspelt overigens een zege van 2-1 voor de Zwollenaren. “Na de wedstrijd volgt de ‘derde helft’, een gezellig samenzijn. De organisatie wil ondernemers de gelegenheid geven om te netwerken en te praten over circulariteit en andere onderwerpen. Ook het onderhouden en aanknopen van contacten is voor het bedrijfsleven immers belangrijk.”

Het Business Event wordt gehouden op zaterdag 25 november bij PEC Zwolle. Deelname is gratis. Opgeven kan via Bek23.eventbrite.nl.

Het programma ziet er als volgt uit:

18:00 uur inloop

18:30 uur Start bijeenkomst 

19:30 uur buffet

20:30 uur Wedstrijd PEC Zwolle – RKC Waalwijk 

22:30 uur Netwerken