Afbeelding
Aangeleverd

Kavóca viert haar 25-jarig jubileum

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

Het Kamper Vocaal Ensemble ‘Kavóca’ bestaat 25 jaar. Een jubileum! Het ensemble heeft zich in de afgelopen 25 jaar ontwikkeld tot een breed inzetbaar kamerkoor van gedreven en geschoolde amateurzangers uit de wijde regio. Elk jaar vormt het adventsconcert het hoogtepunt.


Leven met muziek

De ontwikkeling van het ensemble door de jaren heen, is mede te danken aan de zorgvuldige opbouw in stemtraining en muzikale ontwikkeling vanuit de particuliere zanglespraktijk en koorschool ‘Studio 25’
van Luthine Postuma en docententeam, gericht op de uitvoeringspraktijk. Kavóca beschikt ook over drie enthousiaste jeugdgroepen en een talentklas.Het ensemble draagt door haar optredens in het hele land bij aan ambassadeurschap voor de stad Kampen. Meerdere zangers stroomden door naar conservatoria of andere zangvakopleidingen. Sinds 2012 bied ‘Studio 25’ stageplaatsen aan conservatoriumstudenten. In 2014 ontving Luthine een koninklijke onderscheiding voor cultuur. ‘Leven met muziek kan een tweede natuur zijn, een passie. Voeg daarbij de bereidheid tot onderlinge vocale samenwerking. Iedere repetitie en optreden zoeken we opnieuw vanuit de muziek hoe we de componist en de toehoorders van dienst kunnen zijn.’ (citaat Luthine Postuma).

Kavóca treedt op in zelfstandige concerten onder de paraplu van de Stichting Bevordering Nederlandse Zangkunst (S.B.N.Z.1996), op aanvraag in verschillende ad-hoc bezettingen. De S.B.N.Z stimuleert samenwerking tussen amateurs en professionals. Ensemblezang wordt getraind in wekelijkse partijgroepslessen, combi repetities bassen-tenoren, alten-sopranen of in koorverband.
In ondersteunende zanglessen wordt gewerkt aan persoonlijke vocale groei, muzikale bewustwording en voorstellingsvermogen. Kavóca verleent haar medewerking aan uitvoeringen van andere koren, orkesten, kerkvieringen, herdenkingen en jubilea. Het muzikale aanbod is onder andere Engelse-, Duitse- en Slavische kerkmuziek als ook lichte muziek; desgewenst een ‘programma op maat’.

Sinds 1995 geeft Kavóca jaarlijks een Adventsconcert voor kamerkoor en professioneel orkest op zaterdagavond, vóór de eerste Advent met toehoorders vanuit alle windstreken. In de ‘Lijdenstijd’ zingt het ensemble Passiediensten, met delen uit J.S. Bachs Johannes Passion, omlijst met lezingen uit het Johannes Evangelie. Op aanvraag worden concertlezingen verzorgd, waarin muziek, tekst, poëzie, beeldende kunst, historie of natuur thematisch met elkaar worden verbonden (educatie) en waar mogelijk omlijst met live koormuziek.

Internationale samenwerking

In de loop van de jaren is er een wederkerige samenwerking ontstaan met hoogstaande Engelse dirigenten en koren. Internationale optredens van Kavóca in Engeland, Duitsland, Hongarije en Italië getuigen hiervan. Optredens waaraan grote voorbereiding en organisatie in eigen beheer ten grondslag ligt. Kavóca koestert haar internationale contacten: in 2012 verbleef Kavóca vijf dagen voor een concert- en studiereis in Venetië. In 2015 zong het kamerkoor in Dresden en Leipzig ‘in de voetsporen van Bach’. Dubbelconcerten werden gegeven met gerenommeerde Engelse koren: in 2009 en 2015 met St. Johns College Choir (Cambridge), in 2011 met Clare College Choir (Cambridge) en meermaals met The Coventry Singers.

Sponsoren

Kleinere en grote (familie)bedrijven op lokaal niveau en daarbuiten zijn cruciaal voor het voortbestaan van de cultuursector in onze steden. Zij waarborgen een financieel vangnet en continuïteit bij het mogelijk blijven maken van sport- en cultuuractiviteiten, óók tijdens de voor iedereen beperkende en lange coronaperiode.

Instromen?

Beschik je over ruime zang- en koorervaring, hou je van divers repertoire en ben je op zoek naar uitdaging? Ben jij een gedreven amateurzanger met ambitie, tijd en reislust? Of verbind je je wellicht liever op projectbasis aan ons Adventsconcert? Neem contact op via luthine@kavoca.com