Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Een duur kerstpakket? Kerstpakketten en inflatie in 2022

· leestijd 4 minuten Partnerbijdrages

Net na de coronapiek kregen we in 2022 te maken met personeelstekorten, stijgende energieprijzen en schommelende benzinekosten. Deze economische onzekerheden zorgen ervoor dat zowel particulieren als bedrijven minder te besteden hebben. Wij spraken enkele medewerkers van grote kerstpakketten leveranciers over hoe zij omgaan met de huidige situatie en hun verwachtingen voor de kerst.

Inflatie en personeelstekorten

Iedereen heeft op het moment te kampen met de stijgende prijzen en personeelstekorten. De energieprijzen zijn een stuk duurder geworden en gas is door de oorlog in Oekraïne schaars. Voor particulieren betekent dit dat de energierekening alsmaar groter wordt. En voor bedrijven leiden de hoge energiekosten tot hoge productiekosten. Bovendien maakt de enorm gestegen benzineprijs de levering van producten ook prijziger. Die hoge kosten zien we terug in de prijzen van producten. Van levensmiddelen tot kleding tot vervoer, alles is een stuk duurder geworden.

Dan hebben bedrijven in alle sectoren ook nog eens te maken met personeelstekorten. In de bouw, het transport, de techniek, de horeca en noem maar op. Winkels moeten vaak eerder dicht, bedrijven kunnen niet snel genoeg diensten leveren of produceren en pakketjes doen er langer over om aan te komen. De personeelstekorten zijn in alle lagen van de samenleving voelbaar. Zo rijden er minder treinen van de NS door personeelstekorten, raken huisartsen overbelast en kunnen kinderen niet naar school als de leraar er niet is.

Hoe zit het met de kerstpakketten?

Haast alle bedrijven staan door de economische onzekerheid voor grote uitdagingen. Zo ook de leveranciers van kerstpakketten. In de zomer ben je er waarschijnlijk nog lang niet mee bezig, maar werkgevers zijn nu al volop kerstpakketten aan het bestellen. Het is dan ook al druk bij de kerstpakketten leveranciers. Wij spraken medewerkers van drie kerstpakketten groothandels over hun ervaringen met de huidige situatie.

“Wij merken nu al de gevolgen van de gestegen energieprijzen, papierschaarste en personeelstekorten in het transport en bij de inpakcentrales”, vertelt Amber van
Kerstpakket Webshop. Het inslaan van producten voor de kerstpakketten is dit jaar een stuk duurder dan voorgaande jaren. Dat geldt voor zowel etenswaren als non-foodartikelen. Bovendien is het lastig om chauffeurs te vinden voor de vrachtwagens en medewerkers voor het magazijn, zo vertelt Amber ons.

Ook Chris van Kerstpakket Online heeft moeite met het vinden van personeel. “Vooral in het transport en de productie is er nu een grote schaarste aan personeel. Wij kunnen daardoor minder snel werken dan we eigenlijk zouden willen.”

De kerstpakkettengroothandels staan dus net als vele andere bedrijven voor grote uitdagingen. Het wordt hard werken om alle kerstpakketten op tijd te kunnen leveren. De producten moeten eerst namelijk op tijd aankomen in de inpakcentrales, waar het personeelstekort het inpakken vertraagt. En het personeelstekort in het transport zal het lastig maken om de pakketten voor de kerstborrels aan kantoren te kunnen leveren.

Bovendien zijn de kerstpakketten dit jaar uiteraard ook een stuk duurder dan voorgaande jaren door de hoge productiekosten, productkosten en leveringskosten. Al met al zijn de uitdagingen voor kerstpakketten leveranciers er na de problemen rondom de coronamaatregelen dus niet minder op geworden.

Waarom het kerstpakket belangrijk is

Met de leveringsproblemen en de gestegen prijzen van de kerstpakketten, vraag je je misschien af waarom werkgevers dit jaar er toch voor zouden kiezen om kerstgeschenken te bestellen. Chris van Kerstpakket Online vertelde onze journalist waarom het kerstpakket toch belangrijk is.

“Wij merken dat een groot deel van de werknemers het kerstpakket een enorm waardevolle traditie vindt”, vertelt hij, “en wanneer het kerstpakket ontbreekt, merken werkgevers een grote ontevredenheid onder het personeel. Vaak klagen werknemers er tot de volgende kerst over wanneer zij het kerstgeschenk hebben moeten missen.”

Vooral in onzekere tijden kan het kerstpakket een grote positieve impact hebben op de sfeer binnen een bedrijf. Het kerstpakket geeft een gevoel van rust en vertrouwen. Dit merkten de kerstpakketten leveranciers ook ten tijde van corona. “Het kerstpakket geeft werkgevers een manier om hun personeel te bedanken voor hun inzet en om de werknemers een hart onder de riem te steken. Tijdens de pandemie konden onze klanten hun personeel bedanken voor hun harde werk tijdens periodes waarin er opeens veel thuisgewerkt moest worden”, aldus Dries van Kerstpakketten Pro.

Ook dit jaar verdienen werknemers een extra bedankje. Door de personeelstekorten moesten veel mensen harder werken en meer uren maken. Een blijk van waardering en erkenning vanuit de werkgever is daardoor ook in 2022 erg belangrijk.

Hoe kies je in 2022 het juiste kerstpakket?

Er is dit jaar veel veranderd op de kerstpakkettenmarkt. Leveranciers adviseren hun klanten dan ook om rekening te houden met de huidige situatie. De medewerkers die wij spraken, gaven ons een aantal tips voor werkgevers die in 2022 een kerstpakket willen kiezen.

Tip 1: Kies een origineel kerstpakket. Zoals we net al zagen, is het juist dit jaar belangrijk om werknemers te verrassen met een mooi kerstpakket. Veel kerstpakketten groothandels bieden werkgevers de mogelijkheid om een bijzonder en origineel kerstpakket te bestellen. Door zelf het geschenk te ontwerpen in een showroom of de leverancier een origineel kerstpakket te laten samenstellen, zorg je er als werkgever voor dat je personeel eens iets anders krijgt. Zo is deze jaarlijkse en eeuwenoude traditie toch verrassend en spannend voor de ontvangers.

Tip 2: Bestel op tijd. Dit jaar is het voor kerstpakketten leveranciers een race tegen de klok om de kerstpakketten op tijd te leveren. Dit merken de medewerkers die wij spraken al voor de bestellingen die in augustus geplaatst zijn. Zij adviseren hun klanten daarom om dit jaar zo snel mogelijk de kerstpakketten te bestellen.

Tip 3: Houd rekening met de gestegen prijzen. Amber van Kerstpakket Webshop vertelde ons dat er bedrijven zijn die al jaren hetzelfde budget hebben voor kerstpakketten. Door de gewoonlijke inflatie betekent dat dat deze bedrijven elk jaar een kleiner kerstpakket kunnen bestellen. Maar de torenhoge inflatie van dit jaar, betekent dat het budget van veel bedrijven in 2022 helaas niet meer zal volstaan. Het advies: kijk nog eens kritisch naar je budget voor de kerstviering.

Tip 4: Maak het kerstpakket persoonlijk. Veel bedrijven hebben net als de kerstpakketten groothandels te maken met hoge productiekosten en leveringskosten. Het verhogen van het budget zal dan ook niet voor iedereen realistisch zijn. De medewerkers die wij spraken, hebben door de jaren heen gemerkt dat werknemers vooral persoonlijke waardering erg belangrijk vinden. Dus, als je dit jaar slechts een klein presentje kunt geven, is het een goed idee om deze aan te kleden met een persoonlijk bericht. Bij veel kerstpakketten leveranciers kun je een zelfgeschreven kerstkaart of zelfs een videoboodschap toevoegen aan het kerstpakket. Dat is voor veel werknemers in Nederland belangrijker dan het formaat van het kerstpakket.