Vergadering
Vergadering Foto: Aangeleverd

Alles wat je moet weten over financial lease

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

Financial lease is een financieringsoptie die veel wordt gebruikt door bedrijven om de aankoop van bedrijfsmiddelen te financieren, zoals auto’s, machines, of apparatuur. Het biedt bedrijven de mogelijkheid om grote investeringen te doen zonder de noodzaak om grote sommen geld vooraf te betalen. In dit artikel gaan we dieper in op de werking van Financial Lease, de voordelen ervan en waar je op moet letten bij het overwegen van deze financieringsoptie.

Wat is financial lease?

Financial Lease is een vorm van financiering waarbij een bedrijf een bedrijfsmiddel aanschaft en het bedrag dat nodig is om het te kopen, leent van een financiële instelling, zoals een bank of een leasemaatschappij. In tegenstelling tot operationele leasing, waarbij het bedrijf het actief huurt zonder het aan het einde van de leaseperiode te bezitten, streeft Financial Lease ernaar om het eigendom van het bedrijfsmiddel aan het einde van de leaseperiode over te dragen aan het bedrijf zelf.

Hoe werkt financial lease?

Selectie van het bedrijfsmiddel: Het bedrijf kiest het bedrijfsmiddel dat het wil financieren via Financial Lease, zoals bijvoorbeeld een BMW financial lease, machine of ander kapitaalgoed.

Het bedrijf onderhandelt met de leasemaatschappij over de voorwaarden van de lease, zoals de looptijd van de lease, de hoogte van de aanbetaling, de rentevoet en de betalingsstructuur. Nadat de voorwaarden zijn overeengekomen, koopt de leasemaatschappij het bedrijfsmiddel namens het bedrijf en wordt de eigenaar ervan. Het bedrijf maakt vervolgens regelmatige leasebetalingen gedurende de looptijd van het leasecontract.

Het bedrijf gebruikt het bedrijfsmiddel zoals overeengekomen in het leasecontract, terwijl het nog steeds eigendom is van de leasemaatschappij. Aan het einde van de leaseperiode heeft het bedrijf meestal de mogelijkheid om het bedrijfsmiddel te kopen tegen een vooraf bepaalde restwaarde. Na betaling van deze restwaarde wordt het bedrijf eigenaar van het bedrijfsmiddel.

Voordelen van financial lease

Behoud van liquiditeit

In tegenstelling tot directe aankoop hoeft het bedrijf niet het volledige bedrag vooraf te betalen, waardoor de liquiditeit behouden blijft voor andere bedrijfsbehoeften. 

Belastingvoordelen

Leasebetalingen kunnen vaak als bedrijfskosten worden afgetrokken, wat resulteert in belastingvoordelen voor het bedrijf.

Flexibiliteit in financiering

 Financial Lease biedt flexibiliteit in termen van looptijd, aanbetaling en betalingsstructuur, waardoor bedrijven de financiering kunnen afstemmen op hun specifieke behoeften. Mogelijkheid tot 100% financiering: In sommige gevallen kan Financial Lease het volledige aankoopbedrag van het bedrijfsmiddel financieren, waardoor het bedrijf geen aanbetaling hoeft te doen.

Eigendom aan het einde van de leaseperiode

Het bedrijf heeft de mogelijkheid om het bedrijfsmiddel aan het einde van de leaseperiode te kopen, waardoor het actief op de balans wordt.

Overwegingen bij het overwegen van financial lease

Rentevoet en kosten

Het is belangrijk om de rentevoet en andere kosten van de Financial Leaseovereenkomst te begrijpen, omdat deze van invloed zijn op de totale kosten van de financiering.

Restwaarde

De restwaarde aan het einde van de leaseperiode kan van invloed zijn op de uiteindelijke kosten en de beslissing om het bedrijfsmiddel te kopen. Het bedrijf is over het algemeen verantwoordelijk voor het onderhoud en de verzekering van het bedrijfsmiddel tijdens de leaseperiode, wat extra kosten met zich mee kan brengen.

Kredietwaardigheid van leasemaatschappijen

Leasemaatschappijen zullen de kredietwaardigheid van het bedrijf evalueren voordat ze een Financial Leaseovereenkomst aanbieden, dus het is belangrijk om een goede kredietgeschiedenis te hebben. Het is verstandig om verschillende financieringsopties te overwegen en de voor- en nadelen van elk af te wegen voordat u een beslissing neemt.

Financial Lease is een populaire financieringsoptie voor bedrijven die kapitaalgoederen willen verwerven zonder grote kapitaalinvesteringen te doen. Door de werking, voordelen en overwegingen van Financial Lease te begrijpen, kunnen bedrijven weloverwogen beslissingen nemen over hun financieringsbehoeften.