Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Alles wat je als lokaal bedrijf wilt weten over bedrijfskrediet

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Ben je als ondernemer actief in het midden- en kleinbedrijf (mkb)? Dan kun je tijdelijk krap bij kas komen te zitten. Dit is niet wenselijk, want hierdoor heb je mogelijk moeite om rekeningen te betalen of moet je onderhoud aan machines uitstellen. Gelukkig kun je dit met bedrijfskrediet voorkomen. Als je nog niet eerder van deze zakelijke financieringsvorm gehoord hebt, weet je vast niet wat jij je hierbij voor moet stellen. Daarom vertellen wij je in deze tekst alles wat je als mkb’er moet weten over bedrijfskrediet. Hierdoor kun jij straks voor jezelf bepalen of dit in jouw situatie de beste zakelijke financiering is.

Wat is bedrijfskrediet?

Voordat we verder ingaan op bedrijfskrediet, is het wel zo handig om eerst te weten wat dit precies is. Wanneer je deze financieringsvorm voor je bedrijf aanvraagt, zet een geldverstrekker een bedrag voor je klaar. Zij maken het geld niet over naar jouw zakelijke rekening, maar openen een speciale rekening. Jij krijgt toegang tot deze rekening, waardoor je zelf bepaalt hoeveel je opneemt en wanneer je dit doet. Uiteraard kun je niet meer geld opnemen dan je leent. Bedrijfskrediet heeft overigens een standaard looptijd van 36 maanden, maar kan verlengd worden.

Waar gebruik je het voor?

Nu je weet wat bedrijfskrediet is, ben je vast ook benieuwd waar je het voor gebruikt. De meeste ondernemers vragen zakelijk krediet – zoals bedrijfskrediet ook wel genoemd wordt – aan om een tijdelijk tekort aan liquide middelen op te lossen. Zit je even krap bij kas? Dan kun je het geld aanspreken dat een geldverstrekker voor je klaar heeft gezet. Ondernemers gebruiken het onder andere om rekeningen van leveranciers te betalen, machines te onderhouden, voorraden aan te vullen of te investeren in marketingcampagnes.

Kosten van bedrijfskrediet

Wanneer je bedrijfskrediet aanvraagt, ga je een schuld aan. Je gebruikt immers geld van een ander om in jouw bedrijf te investeren, vandaar dat je dit terug moet betalen. Dit doe je door iedere maand een deel van het geleende bedrag af te lossen. Eén van de grote voordelen van bedrijfskrediet is dat je relatief weinig aflost. Daarbij komt dat je afgelost geld weer opnieuw op kunt nemen, iets wat bij een zakelijke lening niet mogelijk is. Wil je een zakelijk krediet of  zakelijke lening berekenen om te kijken of je de lasten kunt dragen? Vergeet dan niet om rekening te houden met de rente. Bij een zakelijke lening betaal je rente over het gehele bedrag. Over zakelijk krediet betaal je ook rente, maar alleen over het geld dat je opneemt.

Bedrijfskrediet aanvragen

Ben je van mening dat bedrijfskrediet de beste zakelijke financiering is voor jouw bedrijf? Dan wil je niet langer wachten met aanvragen. Als je nog niet eerder een zakelijke financiering aangevraagd hebt, weet je misschien niet hoe dit in zijn werk gaat. Gelukkig is dit niet bijzonder lastig, want via de website van veel geldverstrekkers kun je tegenwoordig online zakelijk krediet aanvragen. Je kiest een bestedingsdoel en vult in hoeveel je wilt lenen. Over de looptijd hoef je niet na te denken, want deze is standaard 36 maanden. Om een aanbod op maat te krijgen, moet je vaak eerst een account aanmaken. Upload vervolgens de jaarrekening en het transactieoverzicht van de afgelopen vijftien maanden en je ontvangt binnen de kortste keren een vrijblijvend aanbod van een geldverstrekker.