Afbeelding
Foto: Aangeleverd

De mogelijkheden om een bedrijfsovername te financieren

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Ben je ondernemer en wil je jouw bedrijf laten groeien? Dan kun je dit doen door het magazijn, de werkplaats of het kantoor uit te breiden. Het overnemen van een bedrijf behoort ook tot de mogelijkheden. Nadeel van deze laatste optie is dat het vaak niet goedkoop is. Toch betekent het niet dat je een bedrijfsovername uit je hoofd moet zetten als je hier zelf onvoldoende geld voor hebt. Je kunt namelijk een zakelijke financiering aanvragen als je een bedrijf over wilt nemen. Benieuwd wat de mogelijkheden zijn? In deze tekst zetten wij ze voor je op een rijtje.

Eigen geld 

Wie overweegt een bedrijf over te nemen, kan dit allereerst met eigen geld doen. Dit is direct ook de makkelijkste manier om een bedrijfsovername te financieren. Waarom? Omdat je hiervoor weinig tot niets hoeft te regelen. Je hebt het geld immers al in bezit, waardoor je geen lening af hoeft te sluiten. Het grootste voordeel van een bedrijfsovername financieren met eigen vermogen is dat je geen schuld aangaat. Je gebruikt namelijk geld van jezelf en geen geld van een ander.

Een bedrijfsovername financieren met eigen geld lijkt op het eerste gezicht misschien interessant, maar er zitten ook nadelen aan. Heb je bijna al jouw eigen vermogen nodig om de overname van een bedrijf te financieren? Vraag jezelf dan goed af of het verstandig is om een bedrijfsovername te financieren met eigen geld. Je houdt in dat geval weinig tot geen geld meer over. Dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat je in de financiële problemen komt. Een bedrijfsovername financieren met eigen geld is daarom lang niet altijd de beste optie.

Zakelijke lening

Kun je een bedrijfsovername niet financieren met eigen geld? Of lijkt het je gewoonweg geen goed idee om hier veel van jouw eigen geld in te steken? Denk dan niet dat een bedrijfsovername niet mogelijk is. Je kunt een overname namelijk ook financieren met een zakelijke lening. Zo’n lening sluit je af bij een geldverstrekker. Dien niet direct een aanvraag in, maar zoek eerst uit hoeveel geld je nodig hebt. Het is namelijk niet interessant om meer te lenen dan je nodig hebt. Bij een zakelijke lening betaal je namelijk rente over het hele bedrag dat je leent, dus ook over geld dat je niet gebruikt. Keurt een geldverstrekker jouw aanvraag goed? Dan maken zij het bedrag in één keer naar je over. Hierdoor kun je de bedrijfsovername vrijwel direct in gang zetten. 

Deel lenen, deel zelf financieren

Het nadeel van een zakelijke lening is dat je een schuld aangaat. Deze los je af door iedere maand een gedeelte van het geleende bedrag terug te betalen. Zie je dit niet zitten? Overweeg dan om een bedrijfsovername gedeeltelijk met eigen geld en gedeeltelijk met een zakelijke lening te financieren. Je hoeft in dat geval minder geld te lenen, waardoor jouw maandlasten lager uitvallen. Bovendien houd je op deze manier voldoende eigen geld achter de hand, zodat jij je niet direct zorgen hoeft te maken als je een onverwachte rekening krijgt.