Afbeelding
Aangeleverd

Hoe regel je de financiële zaken voor je nabestaanden

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Als je overlijdt wil je niet dat nabestaanden hier financieel onder lijden. Daarom is het belangrijk om de financiële zaken goed te regelen. Wacht hier niet te lang mee, want je kunt plotseling overlijden. Wanneer je op financieel gebied niets geregeld hebt, kunnen jouw nabestaanden in de problemen komen. Zo kan de hypotheek mogelijk niet meer betaald worden, waardoor jouw partner en kind(eren) moeten verhuizen. Dit is uiteraard niet wenselijk. Wij helpen jou daarom graag om dit te voorkomen. In deze tekst vertellen wij je dan ook hoe je de financiële zaken voor nabestaanden regelt. 

Sluit een uitvaartverzekering af

Wie de financiële zaken voor nabestaanden goed wil regelen, kan verschillende verzekeringen afsluiten. Een uitvaartverzekering is hier een goed voorbeeld van. Sluit je zo’n verzekering af en overlijd je plotseling? Dan hoeven nabestaanden jouw uitvaart niet (volledig) uit eigen zak te betalen. Je kunt verschillende zaken verzekeren met een uitvaartverzekering. Verzeker je een geldbedrag? Dan kunnen jouw nabestaanden dit geld gebruiken om de uitvaart te financieren. Je kunt er ook voor kiezen om goederen en diensten te verzekeren, zoals een kist en een uitvaartverzorger. 

Overweeg ook een overlijdensrisicoverzekering

Sommige mensen denken dat zij de zaken voor nabestaanden financieel goed geregeld hebben als zij een uitvaartverzekering afsluiten. Toch is dit niet het geval. Met een uitvaartverzekering verzeker je immers alleen de kosten voor de uitvaart. Jouw nabestaanden kunnen nog met tal van andere kosten achterblijven, zoals de hypotheeklasten. Wil je dit voorkomen? Overweeg dan een overlijdensrisicoverzekering (ORV) af te sluiten. Dankzij zo’n overlijdensverzekering keert een verzekeraar eenmalig geld uit aan nabestaanden als je plotseling overlijdt. Hiermee kunnen zij bijvoorbeeld de hypotheek of huur betalen, maar ook kosten voor kinderopvang of de studie van de kinderen betalen. Wie zo’n verzekering af wil sluiten, heeft overigens wel een gezondheidsverklaring voor een overlijdensrisicoverzekering nodig.

Zoek uit of je partner recht heeft op een nabestaandenpensioen

Iedere Nederlander is automatisch verzekerd voor de Algemene nabestaandenwet (Anw). Deze verzekering geeft nabestaanden onder voorwaarden een basisuitkering. Als je in loondienst werkt, heeft een nabestaande vaak recht op aanvullend nabestaandenpensioen van de zaak. Deze uitkering komt bovenop de basisuitkering. Wil je de financiële zaken voor nabestaanden goed regelen? Zoek dan uit of je partner recht heeft nabestaandenpensioen als je overlijdt. Wanneer dit niet het geval is, kun je nu mogelijk nog actie ondernemen om hier verandering in te brengen.

Vergelijk verzekeringen altijd met elkaar voordat je ze afsluit 

Zoals je hierboven kon lezen, kun je verschillende verzekeringen afsluiten om de financiële zaken voor je nabestaanden goed te regelen mocht je plotseling overlijden. Het nadeel van verzekeringen is dat ze geld kosten. Je betaalt er namelijk maandelijks premie voor. Laat je hierdoor niet weerhouden om ze af te sluiten. Op de meeste verzekeringen kun je namelijk betrekkelijk eenvoudig besparen. Dit doe je door verzekeringen te vergelijken voordat je ze afsluit. Gebruik hier bij voorkeur een vergelijkingssite voor. Zo’n site helpt je om makkelijk en snel de goedkoopste verzekeringen te vinden om de financiële zaken voor je nabestaanden te regelen. Richt je overigens niet alleen maar tot de premie, maar kijk ook naar de inhoud van de verzekering.