Afbeelding
Aangeleverd

Is een beginnend wespennest gevaarlijk?

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Wespen bouwen hun nest regelmatig in onze directe omgeving. Niet gek, want hier hoeven zij niet veel moeite te doen om eten te vinden. Kijk er daarom niet raar van op als je vroeg of laat een nest tegenkomt in de buurt van jouw woning. Heb je een wespennest ontdekt, maar is deze nog relatief klein? Dan besluit je mogelijk om het nest te laten zitten. Veel mensen denken namelijk dat een beginnend wespennest niet gevaarlijk is. Maar is dit eigenlijk wel zo? In deze tekst vertellen we jou in hoeverre een beginnend wespennest gevaarlijk is.

Weinig overlast door een klein nest

Aan het einde van de zomer zoekt een wespenkoningin een plek om de winter door te komen. Dit is een droge en beschutte plek. Zodra de temperatuur in het voorjaar stijgt, ontwaakt de koningin uit haar winterslaap. Ze gaat dan op zoek naar een plek om een nieuw nest te bouwen. Hiervoor kan ze verschillende plekken uitzoeken. Wanneer ze eenmaal een geschikte locatie gevonden heeft, begint ze met het bouwen van het nest. Doordat ze het in het begin alleen moet doen, is een beginnend wespennest vaak niet veel groter dan een tennisbal. De wespenpopulatie is dan vaak nog beperkt, waardoor je weinig tot geen overlast ervaart als er zo’n nest in jouw directe omgeving zit.

 Wespenpopulatie groeit snel

Omdat een beginnend wespennest maar weinig wespen huisvest, kom je mogelijk niet direct in actie. Een grote fout, want het nest groeit binnen de kortste keren. Kijk je een paar weken niet? Dan is het nest misschien al wel zo groot als een voetbal. Nadat de eerste werkers volgroeid zijn, nemen zij de taken van de koningin over. De koningin houdt zich vanaf dat moment alleen nog maar bezig met voortplanten. Hierdoor neemt een wespenkolonie binnen de kortste keren grootse vormen aan. Omdat er telkens nieuwe wespen bij komen, wordt het nest ook alsmaar groter en groter. Bestrijd je een beginnend wespennest direct? Dan voorkom je dat nest grootse vormen aanneemt en beperkt je bovendien de overlast.

Beginnend wespennest bestrijden

Het is je inmiddels al wel duidelijk dat een beginnend wespennest behoorlijk gevaarlijk kan zijn. Dit komt vooral doordat de populatie explosief kan groeien. Heb je een beginnend wespennest ontdekt? Wacht dan niet langer, maar ga het nest direct te lijf. Sommige mensen gieten kokend water in het nest om de bewoners uit te roeien. Dit is een optie, maar het heeft zeker niet onze voorkeur. Je maakt de wespen dan namelijk agressief, waardoor ze jou aan kunnen vallen. Schakel daarom liever een ongediertebestrijder in als je een beginnend wespennest ontdekt hebt. Hij bestrijdt allereerst de wespen en verwijdert het nest als er geen activiteit meer is. Hierdoor ben je binnen de kortste keren verlost van een wespennest.

Afbeelding
Ouderenzorg IJsselheem met aandacht: Roland over zijn keuze voor ouderengeneeskunde Partnerbijdrages 28 mei, 13:36
Buurten komen samen om hun eigen omgeving met elkaar te vergroenen, goed voor mens en dier!
Groene Loper Kampen deelt plantpakketten uit Partnerbijdrages 28 mei, 13:23
Afbeelding
Gratis donuts eten op Nationale Donutdag Algemeen 28 mei, 12:29