Afbeelding
Aangeleverd.

Raadspraat: Welk brood wordt het?

· leestijd 1 minuut Politiek

Je doet het misschien wel dagelijks, of in ieder geval meerdere keren per week: een brood kopen.

Welke wordt het? Wit, bruin, volkoren, pompoen, vloer, boeren, spelt – de keuze is reuze! Echter, er is een groep inwoners die die keus niet zondermeer kan maken. Er zijn inwoners die afhankelijk zijn van wat zij krijgen via de Voedselbank, omdat zij de financiële middelen ontberen om zelf die keuze te kunnen maken. En die Voedselbank, daar is iets mee.

Ten eerste is het natuurlijk schandelijk dat wij in Nederland überhaupt een Voedselbank nodig hebben om mensen te voorzien van eten, omdat zij daar zelf onvoldoende inkomsten voor hebben. Maar zetten we dat punt even opzij en nemen de Voedselbank als een gegeven, dan zien we dat er een grote groep inwoners gebruik van maakt, ruim 400 mensen, waaronder een aanzienlijk aantal kinderen. De Kamper Voedselbank zit in een oud schoolgebouwtje in IJsselmuiden, welke op de nominatie staat om plaats te maken voor woningbouw. Al bij de start van deze plannen, enkele jaren geleden, heeft de PvdA-fractie het college opgeroepen om aandacht te hebben voor de huisvesting van de Voedselbank. Vervolgens is een motie in de raad aangenomen die het college oproept om niet te ontwikkelen vóórdat de Voedselbank nieuwe huisvesting heeft.

En vervolgens begint het lange wachten… Enkele opties passeren de revue, maar worden even snel weer afgeschoten. Meermaals vraagt onze fractie het college om een update en telkens is het antwoord: “we zijn er mee bezig”. Ondertussen hoort de Voedselbank zelf weinig tot niets.

Tijdens de Algemene Beschouwingen in november 2020 stel ik het college andermaal de vraag hoe ver het is. GBK-wethouder Holtland wil inhoudelijk niet op de vraag ingaan, maar belooft dat er een oplossing in de maak is waar íedereen tevreden mee zal zijn.

Inmiddels zijn we ruim een half jaar verder, weet de Voedselbank nog steeds niet waar zij aan toe is, wordt op al ons vragen stelselmatig geantwoord “we zijn er mee bezig” en zit iedereen dus nog met smart te wachten op die aangekondigde oplossing.

En eigenlijk beginnen wij het goed zat te worden. Het gevoel van ‘aan het lijntje’ te worden gehouden past niet. Daarvoor zijn de Voedselbank, de vrijwilligers en vooral de gebruikers te belangrijk. Wij verlangen zo spoedig mogelijk een concreet uitzicht van het college op huisvesting voor de Voedselbank.

En terwijl ik deze Raadspraat type, komt het bericht binnen dat Kampen over 2020 een financiële meevaller heeft van ruim 11 miljoen euro. Laat dat bedrag even inwerken… 11 miljoen euro! Prioriteit nummer 1: huisvesting voor de Voedselbank!

Manfred Haveman
Fractievoorzitter PvdA Kampen
pvdakampen@gmail.com