Natuurvereniging verliest juridisch gevecht tegen windmolens

Partnerbijdrages

DEN HAAG - De bouw van twee windmolens op bedrijventerrein Haatland in Kampen mag doorgaan. Dat heeft de Raad van State woensdag beslist in een rechtszaak die was aangespannen door de vereniging IJsseldelta. De Raad wees alle bezwaren van de vereniging af.


Het bestemmingsplan waarin de bestemming en het gebruik van panden op het hele bedrijventerrein opnieuw is vastgelegd, is wel op een ander onderdeel door de Raad vernietigd. Dat betreft de bebouwing bij Betonson-Erica Beton aan de Haatlanderdijk. De gemeente heeft bij dit fabriekscomplex enkele onjuiste bestemmingen gegeven, die onterecht nadelig zijn voor het bedrijf. Dat moet in opdracht van de Raad worden aangepast.


IJsseldelta betoogde onder meer dat de gemeente tijdens een eerdere zitting bij de Raad over windmolens op het naastgelegen bedrijventerrein Zuiderzeehaven, onjuiste informatie had gegeven. Zo was door de gemeente ontkend dat in de nabijheid van de windmolens zeearenden en slechtvalken voorkomen. IJsseldelta heeft aangetoond dat ze er wel zijn en stelde dat die vogelsoorten gevaar lopen op aanvaringen met de molenwieken.


De gemeente erkende achteraf dat de zeearend en de slechtvalk wel in de omgeving een verblijfplaats hebben. Maar uit onderzoek is gebleken dat de windmolens geen negatieve invloed zullen hebben. De Raad van State vindt dit aannemelijk.


De Raad vindt het verder redelijk dat de windmolens hoger mogen worden dan gemeentelijk beleid voorstaat. Van dit beleid mag worden afgeweken vanwege de hogere energieopbrengst, aldus de Raad.