Bushalte richting Hattem tegenover station Kampen
Bushalte richting Hattem tegenover station Kampen (foto: Maarten van Gemert)

Buurtbus Wilsum-Zalk hervat de dienstregeling weer als vanouds

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)
KAMPEN – Zoals veel in de samenleving weer wordt opgestart, zo is ook de buurtbus Wilsum-Zalk alweer enige tijd op de weg te vinden. Onder de vlag van Connexxion en met de inzet van vrijwilligers zorgt een vereniging al decennialang voor een busverbinding van Wilsum met Hattem en tussenliggende dorpen, Kampen inbegrepen.

De coronacrisis legde lijn 506, op last van moedermaatschappij Connexxion, vorig jaar stil op 16 maart. Vrijwel een jaar later mocht de buurtbus weer gaan rijden in Kampen en omgeving, met inachtneming van de coronarestricties zoals die in het Openbaar Vervoer gelden.
De chauffeur zit achter een spatscherm en passagiers dienen een textiel mond-neusmasker te dragen. Lijn 506a rijdt van Wilsum naar Hattem via IJsselmuiden, Kampen, De Zande en Zalk. De route wordt overdags elke anderhalf uur gereden. Lijn 506b rijdt de route vice versa.

Succesformule
De vereniging die de buurtbus rijdende houdt, werd opgericht op 5 december 1988. Allereerst als kort proefproject en vervolgens gecontinueerd en uitgebreid naar een succesformule. Dat mag gezegd worden gezien het jaarlijks aantal vervoerde passagiers dat, met schommelingen, rond de vijfduizend ligt.
Veel senioren maken gebruik van de buurtbus, die vaste klanten kent, maar ook meer en meer jongeren en scholieren. In Kampen voert de buurtbus bijvoorbeeld langs het Hoornbeeck College en de Pieter Zandt Scholengemeenschap.

Vervoerstaak
Met de kleinschalige busvoorziening neemt Connexxion haar vervoerstaak serieus. Zo’n vijftig vrijwilligers vormen de chauffeursgroep. De busjes kunnen maximaal acht personen vervoeren dat precies de limiet vormt van autorijbewijs B. Connexxion en haar voorgangers zorgen voor de bus, het onderhoud en de betalingsmogelijkheden. Vanaf 1 januari 2019 kan er alleen nog gereisd worden met de OV-chipkaart of een kaartje bij de chauffeur met pinbetaling. Naarmate de brandstofprijzen stijgen, wordt de buurtbus relatief goedkoper.


Chauffeurs van de buurtbus zitten achter een spatscherm en nemen geen contant geld aan (foto: Johan ten Hove)