Afbeelding

Werkstraf geëist voor ongeval na negeren stopbord

· leestijd 1 minuut 112

GRAFHORST/ZWOLLE (JPZ) ? Gemakzucht noemde de officier van justitie het. Hij eiste maandag 60 uur werkstraf tegen de 31-jarige man uit Grafhorst die in juli vorig jaar in Hasselt een stopbord negeerde. Hij ramde vervolgens met zijn wagen een andere auto op de N759.

Het was een mooie zomerse dag, wist de melkveehouder nog. Hij was onderweg naar een andere boerderij om koeien te melken. Hij reed naar eigen zeggen ontspannen. Hij liet eerst wat fietsers voorgaan en had toen al alle tijd de N759 te overzien. Hij zag drie auto's rijden en kon daar makkelijk voorlangs. Op de plek waar hij vanuit de Groenesteeg de N759 overstak, staat een stopbord. ?Negen van de tien keer stop ik ook?, zei J.W. tegen de rechters. Maar het zicht was goed, hij zag dat er niets aankwam en stak zonder te stoppen de weg over. Seconden ervoor had de bijrijder van een wagen die op de N759 reed de witte bestelwagen van W. zien rijden. Hij waarschuwde zijn moeder die achter het stuur zat. ?Ik denk niet dat die wagen gaat stoppen?, zei hij. Nog voor zijn moeder kon reageren, vond de botsing plaats. De wagen van de vrouw knalde met 75 kilometer per uur tegen de bestelwagen van de boer en belandde in de sloot. Tot op de dag van vandaag ondervindt het slachtoffer de gevolgen van het ongeval. Maandenlang kon ze niet werken mede vanwege een evenwichtsstoornis.

De man erkende in de rechtszaal alle schuld. ?Ik heb niet stilgestaan. Ik rij daar al jaren.? Hij wist dat het een gevaarlijke oversteek was. ?Ik zat ontspannen in de auto omdat ik geen moment gedacht heb dat er iets kon gebeuren. Door die ontspanning heb ik lichamelijk niets aan het ongeval overgehouden.? Hij zocht na het ongeval meerdere keren contact met het slachtoffer. ?Ik voel me er rot onder.? De man was roekeloos rijgedrag ten laste gelegd, maar de officier van justitie achtte dit niet bewezen. Hij kwam uit op een minder ernstige variant, het veroorzaken van gevaar op de openbare weg. Hij vond dat sprake was geweest van een momentopname. De man was gemakzuchtig geweest door niet te stoppen voor hij de weg overstak. Maar hij nam niet bewust het risico op een mogelijk ongeval, aldus de officier.

Vonnis op 6 oktober.