Afbeelding
Foto: Unsplash

Bestuurder veroorzaakte ‘onder invloed van drugs’ ravage op N50

· leestijd 1 minuut 112

ZWOLLE (JPZ) – ‘’Ik dacht nog: kijk eens voor je en ineens reed hij ons tegemoet.’’ Meerdere getuigen zagen dat de bestuurder van een zwarte Ford kennelijk iets uit zijn dashboardkastje wilde halen toen zijn auto op de verkeerde weghelft van de N50 bij Kampen terechtkwam. Het gevolg was een grote ravage met meerdere slachtoffers.

De camperopbouw ligt bezaaid over het wegdek. Het is 9 augustus 2020, rond de klok van zes in de middag en op de N50 heeft dan net een groot ongeval plaatsgevonden. Vaststaat dat de zwarte Ford van de 34-jarige B. G. in de richting van Dronten rijdend op de weghelft voor tegemoet rijdend verkeer is terechtgekomen. Zijn Ford reed in op de achterzijde van een camper. Ook twee andere auto’s raakten van de weg. De bijrijder in de camper liep een verbrijzelde hand op bij het ongeval. Ook na meerdere operaties is nog altijd onduidelijk of de vrouw haar vak als verpleegster ooit weer op kan pakken.

In het ziekenhuis in Zwolle viel op de eerste hulp op dat de Poolse bestuurder G. met dubbele tong sprak, zo las de voorzitter van de rechtbank in Zwolle donderdag voor uit het strafdossier. Uit een bloedtest bleek dat hij amfetamine en cannabis had gebruikt die dag. Zelf ontkende de man drugs gebruikt te hebben. Hij werd plots verblind door de zon, zo verklaarde hij de plotselinge manoeuvre waardoor hij tegen de camper botste. Toch hebben meerdere getuigen hem met zijn rechterhand zien strekken naar het dashboardkastje. De bijrijder van de camper zag het gebeuren en dacht nog ‘’kijk toch voor je’’ vlak voor het ongeval, zo verklaarde ze tegen de politie.

De verdachte verscheen niet op de zitting. Om hem wel die gelegenheid te bieden is afgelopen zomer de zaak al aangehouden. Over die verblindende zon verklaarde de persoon die achter de verdachte reed niets. En als hij verblind was, dan had hij daar op dit stuk rechte weg al langer last van moeten hebben, zei de officier van justitie. Hij schoof de verklaring als ongeloofwaardig terzijde. ‘’De N50 is bekend en berucht omdat er veel ongelukken gebeuren. Je kunt je afvragen waarom dat steeds maar weer op die weg gebeurt. Hier is dat helder’’, zei hij. De bestuurder van de Ford was volgens hem niet aan het opletten. Bovendien had hij drugs gebruikt wat al helemaal niet de bedoeling is voordat je de weg op gaat. De officier eiste 3 maanden cel en een rijontzetting van 2 jaar.

De rechtbank in Zwolle doet op 13 oktober uitspraak.

Nick de Vries

Afbeelding
Geen Rijkssubsidie voor gebiedsontwikkeling 'Bij de Bovenkerk' Algemeen 7 dec., 11:45
Afbeelding
Plannen voor werkschuur op plek voormalige kerk Jehova's Getuigen in het Groene Hart Algemeen 7 dec., 11:42
Afbeelding
Overijsselse Vrijwilligersprijs uitgereikt in Kampen Algemeen 7 dec., 11:39