Afbeelding
Foto: Herman IJssel.

Raadspraat D66: Zijn wie je bent

· leestijd 1 minuut Algemeen

Op initiatief van D66 hijst de gemeente Kampen sinds 2016 de regenboogvlag, als symbool dat iedereen voor zijn seksuele geaardheid mag uitkomen. Vrijdag 11 oktober, Coming Out dag, waren bijna alle fracties uit de gemeenteraad aanwezig bij het hijsen van die regenboogvlag. Slechts één partij -een tegenstander vanaf het begin- liet het afweten. Wethouder Meijering en vertegenwoordigers van de werkgroep Coming Out Kampen hielden mooie, warme persoonlijke verhalen.

Het laat zien dat we grote stappen hebben gemaakt in de acceptatie van LHBTI’ers. Maar dat is lang niet genoeg.

Ik heb de afgelopen weken veel mensen gesproken over wat het betekent om als LHBTI-er te wonen in Kampen. Mensen vertelden hoe ingewikkeld het is om als homoseksuele puber je door de middelbare school te worstelen. Pubers die vooral net zo willen zijn als anderen, natuurlijk niet willen opvallen en er vooral bij willen horen. Ik stel me dan voor hoe bevrijdend het moet zijn als je niet geheimzinnig hoeft te doen over je geaardheid.

Maar ook verhalen van volwassenen die in hun sociale kring zich onveilig voelen om uit de kast te komen. Bang bijvoorbeeld om buitengesloten te worden. Het conservatieve imago van Kampen helpt dan niet.

Er is de afgelopen jaren veel ten goede veranderd in de acceptatie van onder meer homoseksualiteit. Als vrijzinnige partij wil D66 dat iedereen in Kampen de ruimte krijgt om te zijn wie je bent. Het is dan ook geweldig dat we in 2019 de regenboogvlag hijsen met bijna de gehele Kamper politiek.

Meer nodig dan een vlag

Maar een vlag is niet voldoende. De initiatieven van bijvoorbeeld de werkgroep Coming Out Kampen zijn nog steeds hard nodig. Zij zetten zich in voor LHBTI-emancipatie en organiseren samen met Gert Zomer gespreksgroepen waar mensen ervaringen kunnen delen.

Er is ook een rol voor de gemeente. Zorg dat jongeren en volwassen zich op school en bij sport veilig voelen en hun geaardheid niet hoeven te verbergen.

Bij de aanpak van eenzaamheid is het belangrijk aandacht te hebben voor roze ouderen. Ik las in de krant over hoe mensen op latere leeftijd soms weer terug in de kast kruipen. ‘Hoe naar is het als je in de laatste jaren van je leven niet kunt vertellen over je grote liefde, omdat je bang bent genegeerd of gepest te worden?’

Kampen laat nu door de gemeente Zwolle regionaal LHBTI-beleid maken. We wachten af of dat voldoende is. Wat D66 betreft is LHBTI-emancipatie niet iets wat je er een beetje bij doet of kunt uitbesteden aan anderen. Je moet er oog voor hebben bij alles wat je doet als gemeente: sport, onderwijs en zorg, maar ook in je rol als werkgever.

Als het nodig is zullen we onze gemeente blijven opporren zodat iedereen in Kampen mag zijn wie die is.

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 7 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 19 uur geleden
Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 20 uur geleden
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 27 mrt, 23:23
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57