Afbeelding

Kamper Ambassadeur denkt terug aan het Kamper zwembad

· leestijd 1 minuut Algemeen

Kampenaar Margriet Vonno-Landman vertrok in augustus 2017 als ambassadeur voor Nederland naar Singapore. In De Brug doet zij periodiek verslag van haar belevenissen.

In de donkere dagen voor kerst neem ik vaak tijd voor reflectie. Ik ben heel dankbaar voor een fijne en veilige jeugd in Kampen. Een van mijn favoriete plekken in Kampen was het zwembad. Ik heb er heel veel uren doorgebracht.

Toen het 50-meter zwembad, met een kap die open kon, werd geopend was ik nog jong. Ik kon meteen op zwemles na de opening. Ik kan me nog herinneren dat meester Strieker mij al in badje drie geplaatst had, in het diepe bad. De eerste keer dat ik in het diepe sprong kwam ik niet direct boven. Gelukkig was de badjuffrouw alert genoeg om mij snel op het droge te hijsen. Ik mocht toen eerst nog badjes 1 en 2 in het ondiepe in, zodat ik ‘alle cijfers van de zwemles zou meemaken’. Ik kreeg daarmee de gelegenheid om met opgeheven hoofd van badje te veranderen.

Na deze eerste sprong in het diepe liet het zwembad mij niet meer los. Ik kwam er graag: ‘s Zomers in het buitenbad als recreant en verder als lid van zwemvereniging De Steur. Daar heb ik ook geleerd dat je niet altijd de beste kunt zijn. Mijn jongere zus Dorien won daar vooral de medailles voor onze familie.

In Singapore mag ik de rol vervullen van burgemeester voor de vele Nederlanders die daar wonen en werken. Op de Hollandse Club Singapore opende ik in het weekeinde het nieuwe instructiebad voor de zwemlessen.

En of je nu in Kampen zwemmen leert of in Singapore, er is weinig verschil. De betrokken zwemleraren en -leraressen, het plezier in het zwemmen en de galmende kinderstemmen: de sfeer is hetzelfde. Het enige verschil is dat de zwemles in Singapore altijd in de open lucht plaatsvindt.

Wat me opvalt is dat het vooral vrijwilligers en sponsors zijn die uiteindelijk iets voor elkaar krijgen, heel vaak met wat steun van de overheid en grotere bedrijven. Ik ben blij dat ik vaak kan helpen om een deur te openen of mensen te verbinden zodat zij hun talenten kunnen inzetten. Ook dat is een belangrijke rol voor een diplomaat.

Margriet Nijhuis van de Deltasteur zwemmers vertelde mij desgevraagd dat de zwem- en waterpoloclub uit Kampen en IJsselmuiden uitstekend bezig is. Een belangrijke reden voor de goede resultaten is, dat veel oud-zwemmers nu gepassioneerde trainers zijn voor de club. Daar mag ze terecht heel trots op zijn: jeugd met een missie en je wordt er ook nog beter van.

Tot in het zwembad!