Herman Broers en Herman Harder kijken naar het geprojecteerde boek
Herman Broers en Herman Harder kijken naar het geprojecteerde boek Maarten van Gemert

Veel belangstelling bij boekpresentatie ’Misrekening’

· leestijd 1 minuut Algemeen


(door Maarten van Gemert)
KAMPEN – De Johan van Mulkenzaal bovenin de Stadskazerne zat vol met belangstellenden. Robert Terpstra presenteerde dinsdag 26 november samen met uitgever Herman Broers zijn eerste boek. In 'Misrekening' komen meerdere verhaallijnen over de Tweede Wereldoorlog samen. Als bijzondere gast kreeg Warner Pap (91) één van de eerste exemplaren.

Debuut
De kersverse schrijver Robert Terpstra leidde zelf zijn boek in en de totstandkoming daarvan. Gevolgd door uitgever Herman Broers en burgemeester Bort Koelewijn. Terpstra had al twee jaar aan het manuscript gewerkt en heeft het vervolgens samen met Broers in een jaar uitgewerkt. Beiden prezen hun constructieve samenwerking.
Broers wees de aanwezigen erop dat het bijzondere boek afkomstig is van een debuterend schrijver. Een nieuwe stiel voor Terpstra, die in het dagelijks leven hypotheekadviseur is. Koelewijn had het manuscript ingezien. Volgens hem leest het boek als een ”spannend jongensboek” en tegelijkertijd als een ”canon van Kampen”.
Eén van de door Terpstra geraadpleegde bronnen, naast zijn eigen herinneringen, is het Frans Walkate Archief. Herman Harder, directeur van het officieel SNS Historisch Centrum geheten archief, heeft de foto op de achterzijde beschikbaar gesteld. Op de foto roeien drie Canadezen samen met Warner Pap (17) de IJssel over in een punter. Daarmee was Kampen bevrijd. Harder gaf aan steeds meer te beseffen welk een ”iconisch beeld” het Walkate Archief met de foto in de collectie heeft.

Meerlaags
Vorige week publiceerde De Brug een uitgebreid interview met Terpstra. Broers noemde bij de boekpresentatie de meerdere verhaallijnen die in het boek samenkomen. De vlucht van Terpstra’s grootouders naar Rotterdam, de komst van de Canadese bevrijders en de verwikkelingen rondom Joodse onderduikers, Duitse soldaten èn generaal en de Hongerwinter. Als geheel blijft het boek toch goed leesbaar, aldus de uitgever.
Terwijl op de achterzijde de oversteek van Warner Pap het boek letterlijk en figuurlijk afsluit, kijkt op de voorzijde Terpstra’s grootmoeder uit over een verwoest Rotterdam. Hun vlucht naar het westen was een misrekening, zoals er meer naar voren komen in het boek.
Naast Kampen staat zo ook Rotterdam centraal in ’Misrekening’. Maar allereerst Kampen, waar dan ook de presentatie plaats vond, op een militair-historische plek. Als straks 75 jaar bevrijding wordt gevierd, zal er aandacht genoeg komen voor de oorlog. Daarom werd het boek nu gepresenteerd. Opdat de oorlogsverhalen doorgegeven blijven worden aan nieuwe generaties.