Afbeelding

Column Bomen op de Brug: Vrede op Aarde

· leestijd 1 minuut Algemeen

Ik hoorde laatst twee mensen met elkaar praten in de Oudestraat. “Kerst is niet leuk meer. Al dat gedoe met de Kerstman! En al die cadeaus, nou, dat doen wij niet.” “Gelijk heb je”, zei de ander. “Kerst gaat alleen nog maar om geld.”

Ik kan me het gevoel goed voorstellen. En toch denk ik dat Kerst voor veel mensen nog steeds meer is dan geld en cadeaus. Als je even doorpraat, dan ontdek je dat Kerst gelukkig ook nog steeds gaat over de grote droom van alle mensen: vrede op aarde. En we hopen dat ieder kerstfeest die droom van vrede op aarde weer ietsje dichterbij brengt.

Kerst is het feest van de geboorte van Jezus Christus. Heeft de komst van Jezus Christus die vrede op aarde gebracht? Soms is dat moeilijk te begrijpen. In de afgelopen tweeduizend jaar zijn er oorlogen geweest. En ook christenen – die beter zouden moeten weten, zou je zeggen – hebben soms behoorlijk met elkaar overhoop gelegen.

Nu zal ik zeker niet beweren dat door Jezus Christus de volle vrede is aangebroken. Als je dat zegt ben je wel erg naïef. Toch geloof ik wel met heel mijn hart dat Jezus het begin van de vrede heeft gebracht. Hij heeft de deur naar de vrede opengezet.

Stel nu dat Kerst niet gaat om geld, maar om het Kind in de kribbe, in het stro, tussen de dieren. En stel nu, dat je deze Kerst dáárbij stilstaat: bij de kribbe. Dan ga je als vanzelf die vrede ook zelf ervaren. Want staan bij de kribbe kan niet zonder eerst je trots en hoogmoed achter te laten. En is nederigheid niet de enige weg naar de vrede? Ik wens je gezegende kerstdagen, en een gelukkig nieuwjaar.

ds. Wilbert Dekker