De bundel van Marcel Kalter.
De bundel van Marcel Kalter. Foto: Aangeleverd.

Humor Met Een Boodschap: De knuppel in het hoenderhok

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Marcel Kalter)

Haantjesgedrag. Veel mannen hebben er last van. Je kent ze vast wel. De man die zichzelf in de spiegel van de sportschool bewondert, terwijl hij een superzwaar gewicht omhoog houdt. Met z’n gespierde torso in het veel te strakke hempje. En maar pompen. Of de amateurwielrenner die met het snot voor zijn ogen ten koste van alles vooraan wil fietsen. Niet één keer, nee altijd. En natuurlijk de macho die met zijn stoere gedrag en gladde praatjes indruk wil maken op de vrouwen om hem heen. Het schijnt iets met testosteron te maken te hebben. Maar het maakt me eigenlijk niet uit waar het vandaan komt. Het is er en we kunnen er niet omheen.

Alle wereldleiders zijn haantjes. Ze willen van alles. Meer land. Meer geld. Meer macht. Om gek van te worden. Als ze hun zin niet krijgen, is het hok te klein. Dat kun je nu wel zien. Het is een grote bende in de wereld. Oorlog voeren. Manipuleren. Chanteren. Het gaat ze goed af. En wij kunnen er niets aan doen. Moeten het met lede ogen aanzien. Volgens mij is het de hoogste tijd voor meer vrouwen aan de top. Op ‘hennen’ heeft het haantjesgedrag namelijk geen vat.

Vrouwelijke leiders letten waarschijnlijk beter op onze wereld. Bombarderen is zonde van al die mooie huizen en landschappen. De vliegtuigen blijven dus aan de grond. Meer geld hoeven ze ook niet. Ze willen vooral geld uitgeven. Daar is een belangrijke taak weggelegd voor de minister van Financiën. De belangrijkste gaten die gedicht moeten worden, zijn de gaten in de handen van de vrouw die het voor het zeggen heeft. Elke vergadering begint lekker ontspannen. ‘Goh, wat zie je er leuk uit. Waar heb je dat gekocht?’ of ‘Wat zit je haar goed. Welke kapper heeft dat gedaan?’ En als het echt een keer uit de hand loopt, wordt er wat gekrabd of aan elkaars haren getrokken. Daar blijft het dan bij.

Zo zwart-wit is het natuurlijk niet. Maar het is een feit dat mannen en vrouwen totaal verschillend zijn. Mannen komen van Mars en vrouwen van Venus. Dat kan een blinde nog zien. De wereldpolitiek is toe aan vrouwelijk elan. De mannen maken er namelijk een zooitje van. Ik heb het gevoel dat het al vijf over twaalf is. Hoe positief ik ook ben, ik denk niet dat het ooit verandert. Het is om verdrietig van te worden. Daarom moeten de vrouwen nu opstaan. Hun charmes in de strijd gooien om de macht te grijpen. Daar zijn de mannen gevoelig voor. Met hun testosteron. De haantjes moeten in het kippenhok van de troon worden gestoten. Voor het goede doel: een wereld waarin het lekker leven is. Met z’n allen. Het heet toch niet voor niets samenleving? Dat kunnen vrouwen beter bewaken dan mannen. Dat weet ik zeker. Het is het proberen in ieder geval meer dan waard.