Links Mike Leeflang, rechts Gerrit Eikelboom.
Links Mike Leeflang, rechts Gerrit Eikelboom. Foto: Tennekes

‘Joviaalste melkboer’ van IJsselmuiden stopt na vijftig jaar met het rijden van de ronde

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Leo Polhuijs)

IJSSELMUIDEN - Gerrit Eikelboom, ooit de joviaalste melkboer van IJsselmuiden genoemd, stopt ermee. Hij heeft er maar liefst een halve eeuw opzitten. “Ik ben 68 en merk dat mijn lichaam ouder wordt. Het kost steeds meer moeite om op gang te komen.” De rijdende ondernemer heeft het stokje overgedragen aan Mike Leeflang.

Gerrit gaat het contact met de klanten missen. “En zij gaan mij waarschijnlijk ook missen. Ik heb klanten als baby op schoot gehad, die nu zelf oma zijn. Ik heb met velen een enorme band opgebouwd. Maar als melkboer maak je lange dagen. Ik begin meestal om een uur of vijf ‘s morgens. Dan worden de producten bezorgd. Eerst de melk, dan het brood. Vervolgens begin ik aan mijn route en het kan dan wel een uur of negen ‘s avonds zijn voordat ik klaar ben. Dan voel ik echt wel dat ik geen twintig meer ben.”

Gerrits loopbaan begon toen hij als broekie meehielp met een melkboer in Zwolle. “Ik woonde nog in Hattem en was zaterdaghulpje. De melkboer kwam nog bij de klant aan de deur met zijn ‘ijzeren hond’ om de melk over te gieten. Later kreeg ik de kans om de wagen in IJsselmuiden over te nemen.” Er reden nog meerdere srv wagens, zoals ze in de volksmond vaak werden genoemd. Gerrit heeft zijn werkterrein afgebakend in nauw overleg met de nu nog enige andere rijdende winkel in IJsselmuiden.

Gerrit heeft vaste routes die hij vijf dagen per week aflegt. Woensdag hield hij altijd vrij. Als hij in een bepaalde straat of buurt is gearriveerd, toetert hij en komen de klanten. Ze kopen melk, een brood, groente, fruit of vlees. “Ideaal voor mensen die slecht ter been zijn en voor wie de supermarkt te ver weg is, “zegt Gerrit. “Soms hoor je een klant zeggen: ‘Gerrit, ik ben blij dat je er bent’. In tegenstelling met wat vaak wordt gedacht, zijn mijn klanten in de loop der jaren helemaal niet zoveel mondiger of veeleisender geworden. Misschien komt dat omdat ze me zo goed kennen of ligt het aan de doelgroep. De coronatijd was een goede tijd voor mijn rijdende winkel, die voor veel mensen een goed alternatief was voor de supermarkt.”

Gerrits opvolger staat inmiddels klaar. Het is de 33-jarige Mike Leeflang. De afgelopen weken reden Mike en Gerrit af en toe samen de routes en kon de nieuwe winkelier kennismaken met de klanten. “Ik hoorde dat Gerrit ging stoppen en geen opvolger had, “zegt Mike, die in IJsselmuiden woont. “Zo’n rijdende winkel heeft me altijd wel iets geleken en in overleg met mijn vrouw nam ik contact op. Het is nog wel even wennen aan de routes, want die ken ik nog niet uit mijn hoofd. Maar dat komt vanzelf. Ik ben niet bang voor lange werkdagen.” Mike vertelt dat er niet veel gaat veranderen aan het assortiment. “Mijn vrouw bakt graag dus daar zal binnenkort iets van zijn terug te vinden in de winkel. En verder lijkt het me wel leuk om ook speelgoed te verkopen. Daar blijft het voorlopig bij.” Officieel is Gerrit gestopt op 1 januari maar de eerste tijd bleef hij nog meerijden met zijn opvolger. Op 17 februari houdt hij ‘s middags een afscheidsreceptie in De Herberg in Grafhorst.