Ellen Mulder overhandigde in november het eerste exemplaar aan burgemeester Sander de Rouwe.
Ellen Mulder overhandigde in november het eerste exemplaar aan burgemeester Sander de Rouwe. Foto: Foto Tennekes

Dichtbundel zegt veel over de dood én het leven: liefdevol troostgeschenk voor Kerst

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Leo Polhuijs)

KAMPEN - Een klein, intiem boekje met herkenbare, eenvoudige gedichtjes. Zo omschrijft Ellen Mulder haar pas verschenen dichtbundel Even onder ons, ik mis ons. De uitgave bevat een aantal korte gedichten over rouw en (over)leven. “Ik hoop dat ik er anderen mee kan helpen en troosten.”

Ellen wilde als kind al graag schrijven en maakte als puber gedichten. “Maar van een boekje was het nog nooit gekomen. Ik had plannen voor een studie Nederlands maar ook dat zat er niet in. Toch had ik in mijn achterhoofd altijd het idee voor een eigen uitgave. Concrete aanleiding voor mijn debuut was zo’n drie jaar geleden de ziekte van mijn moeder, die begon te dementeren. Het was lastig om uiting te geven aan mijn gevoelens en ik besloot ze letterlijk van me af te schrijven. Een hele opluchting. Ik wilde de ziekte bespreekbaar maken en tegelijkertijd de kwetsbaarheid van het leven aantonen. Het kan zo maar met je gebeurd zijn.” 

Verweven
Dat laatste ervoer Ellen in alle hevigheid toen haar vader zo’n twee jaar geleden na een kort ziekbed overleed. Ellen verwerkte ook het verdriet om dit verlies in haar gedichten, die dan ook steeds vaker gingen over rouw en de verwerking daarvan. “Overigens spreek ik liever over rouwverweving. Rouw is immers nauw met het leven verweven, iedereen krijgt ermee te maken.” Rouw heeft volgens Ellen niet alleen betrekking op het verlies van een dierbare maar kan bijvoorbeeld ook betrekking hebben op een relatiebreuk of de periode na een heftige situatie. Ook met dit laatste heeft Ellen ervaring. Er brak brand uit in haar woning. Hoewel de gezinsleden niet gewond raakten, richtte het vuur veel schade aan en was de schok groot. “Door alle gebeurtenissen is mijn kijk op het leven veranderd.”

“Ik hoop dat ik er anderen mee kan helpen en troosten.”

Krabbeltje
“Ik begon steeds meer te beseffen dat ons bestaan eindig is, dat je je dromen moet waarmaken en alles uit het leven moet zien te halen. Na het overlijden van mijn vader vond ik een krabbeltje van hem met als inhoud: “Als je iets wilt, dan moet je je ertoe zetten”. Dit gaf de doorslag. Ik dacht: “Nu ga ik een boek schrijven.”
Ellen deelde haar zielsroersels onder meer via social media en kreeg positieve reacties van lezers die zeiden dat ze werden geraakt en dat ik iets met die gedichten moest doen. Het was voor mij heel lastig om te bepalen welke gedichtjes in het bundeltje zouden komen, daarom legde ik aan een aantal anderen de keus voor: welke gedichten zouden zij selecteren voor publicatie? Zo is de bundel ontstaan.”

Rode draad
Rode draad in de uitgave is het besef dat er weliswaar rouw is maar dat je ook van het even kunt genieten. Dit wordt ook letterlijk weergegeven door illustraties van een meisje met een rode draad in haar hand. De dichtbundel is door Ellen in eigen beheer uitgegeven. De illustraties heeft ze zelf bedacht. Het werkje bevat diverse woordspelingen, zoals “ik heimwee jou”. Ellen is in het dagelijks leven communicatie adviseur bij de gemeente Kampen. Ze heeft zich inmiddels ingeschreven voor een cursus rouwverwerking en denkt aan een volgende uitgave.
Het boekje kost euro 14:95 en is verkrijgbaar bij diverse winkels in de binnenstad: Juwelier Jack Tausch, Kiekoo, Fotorama, Hema, Rank, Hema en The Read Shop of te bestellen op Ellens website www.vertEllens.nl

Tot slot een gedicht uit het bundeltje:

Dubbelleven
De ene dag vier je het leven
de andere het gemis
Zo mooi om daar aan toe te geven
omdat zo gewoon het leven is.