Marian Stoffer gaat met pensioen.
Marian Stoffer gaat met pensioen. Foto: Tennekes

Na 35 jaar stopt Marian Stoffer met vluchtingenwerk

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Leo Polhuijs)

KAMPEN - Marian Stoffer is na 35 jaar Vluchtelingenwerk met pensioen gegaan. Vorige week werd ze uitgebreid gehuldigd bij ‘t Ukien. “Ik reed rond in een fietstaxi met een bord waarop stond dat ik met pensioen ga. Het was heel leuk, zo waren er onder meer Eritrese vrouwen die een dans uitvoerden.” Frank Bestebreurtje is haar opvolger.

Het interview wordt gehouden tijdens één van haar allerlaatste uurtjes bij haar werkgever. “Nee, ik ben niet van plan om terug te komen als vrijwilliger. Ik wil niemand voor de voeten lopen als ik eenmaal weg ben. Natuurlijk zal ik het contact met de mensen missen, dat wel. Ik blijf wel actief in een steunfonds dat zich inzet voor nareizigers.” Marian heeft in de loop der jaren veel nieuwe Nederlanders begeleid. “Zo gingen we mee als statushouders (mensen met een verblijfsvergunning, red.) een woning hadden gekregen en hielpen hen kennis te maken met de buren.” 

Advertentie 

Marians vader wees zijn dochter 35 jaar geleden op een advertentie in de krant met een vacature bij Vluchtelingenwerk. “Of dat iets voor mij was? Ik had een studie gedaan met als centraal thema mensen uit andere culturen. Ik solliciteerde en werd aangenomen. Het was toen een andere tijd. Zo had je bijvoorbeeld nog geen computers. Maar ook de manier waarop vluchtelingen ons land binnenkwamen, was anders. Ze moesten op zoek naar een kamer en er was geen professionele opvang. Die kwam pas later, met de Regeling Opvang Asielzoekers. We kregen meer beroepskrachten en stelden spreekuren in. Op een gegeven moment hadden we wel vierhonderd vrijwilligers.” 

Migranten

Vluchtelingenwerk had destijds ook een aparte tak voor migranten. Geen vluchtelingen maar bijvoorbeeld Turken die als gastarbeider naar ons land waren gekomen. Marian: “Deze tak is inmiddels opgeheven, omdat deze groep geen aparte voorzieningen meer nodig heeft.”

Sfeer

Niet alleen de manier van werken, ook de sfeer ten aanzien van vluchtelingen is de laatste decennia flink veranderd. Marian: “Toen ik begon, keek men anders naar mensen die waren gevlucht. De mensen waren veel positiever. De houding is echt omgeslagen.” Marian denkt dat de enorme overwinning van de PVV bij de Tweede Kamerverkiezingen ook niet bepaald bijdraagt aan een positie beeld. “Ik vraag wel eens aan Kampenaren of ze weten hoieveel vluchtelingen er in onze stad wonen. Meestal schatten ze het aantal veel te hoog in. Om precies te zijn: het gaat om 1,01 procent van de bevolking, omgerekend zo’n vijftig mensen per jaar. Zij komen meestal van het AZC in Dronten volgens de landelijke verdelingsregeling. Vaak zien mensen buitenlanders op straat en denken dan dat het asielzoekers zijn. Maar meestal gaat het om arbeidsmigranten. Een heel andere groep. Er is binnen de Europese Unie vrij verkeer van personen en deze mensen zijn hard nodig voor het bedrijfsleven.”

Oekraieners

Een speciale groep vluchtelingen betreft de Oekraieners die vorig jaar na het begin van de oorlog naar ons land kwamen. Zij werden liefdevol opgevangen door veel Kampenaren en inzet van de kerken. Marian: “Deze groep mag werken, in tegenstelling tot de andere vluchtelingen. Je ziet dan ook dat zij vaak in een bedrijf aan de slag gaan en snel inburgeren. Je kan wel roepen dat er minder buitenlanders moeten komen, maar ik denk dat veel bedrijven dan in de problemen raken.” 

Wanhoop 

Marian heeft in de loop der jaren veel verhalen aangehoord van vluchtelingen. “Die hebben me enorm verrijkt en mijn horizon verbreed. Ik kan je verzekeren dat de mensen om wie het gaat nooit zomaar zijn gevlucht. Ik heb dat tijdens mijn contacten in elk geval niet meegemaakt. Vluchtelingen zijn altijd gekomen omdat ze vervolging hebben meegemaakt, gevangenschap en wanhoop. Ik heb de meest vreselijke verhalen gehoord en ben onder de indruk gekomen van de vergalen.”

Praktijk

Marian heeft al een idee hoe ze haar vrijkomende tijd zal invullen. “Ik ben bezig met een studie die dieren (en soms ook mensen) helpt met het overwinnen van angststoornissen. “Het gaat om zoogdieren. Ik ben half weg met de studie en denk er over om een praktijk te openen.” 

Afbeelding
Gebedsgenezing en demonen uitdrijven ook aan de orde in Kampen, minister krijgt kamervragen over Tom De Wal en aanhang maar kan niet.. Algemeen Ingezonden 23 mei, 15:34
Wethouder Boddeus ontvangt de felicitaties en een taart van Hilda Helmhout namens de lokale afdeling van de Fietsersbond.
Fietsersbond feliciteert gemeente Kampen Nieuws Ingezonden 23 mei, 15:21
Kloens biddend tijdens een actie in Sao Paulo
Evangelist Jelthe Kloens uit kampen terug uit Brazilie na 'succesvolle missiereis' met honderden bekeerlingen en wonderen Algemeen Ingezonden 23 mei, 15:16