Afbeelding
Foto: Aangeleverd.

Frank Bosman hangt na ruim halve eeuw zijn kwast aan de wilgen

· leestijd 3 minuten Ondernemen in Kampen

(door Leo Polhuijs)

KAMPEN - Frank Bosman is na maar liefst 51 jaar en tien maanden met pensioen gegaan. De laatste vijf jaar werkte de onderhoudsschilder bij de RoordaGroep. Bosman is overigens niet helemáál weg, want hij staat nog twee dagen per week op de steiger. 

Zijn werkgever had hem graag nog wat langer willen houden. “Frank was een enorm fijne collega voor onze jongens, “zeggen Ronald en Gezina Roorda. Ronald heeft de dagelijkse leiding van het schildersbedrijf in handen en Gezina doet de administratie. “Hij maakte leerlingen altijd super enthousiast voor zijn vak. Hij was een uitstekende leermeester, die jongeren altijd heel erg stimuleerde om ons mooie schildersvak in te gaan.” 

De RoordaGroep heeft, net als de rest van het Nederlandse bedrijfsleven, te kampen met een flink personeelstekort. Ronald vertelt “Wij kunnen altijd goede vakmensen gebruiken. Iedereen die van aanpakken houdt, is welkom. Ook zeker zestigplussers. Wil j_e nog een fijne werkplek voordat j_e met pensioen gaat, j_e bent van harte welkom.” Gezina vult aan: “Wij doen er alles aan om het ons personeel naar de zin te maken. Wij zijn erg betrokken bij ons personeel, besteden veel aandacht aan lief en leed. We hebben een erg gezellig team, op vrijdagmiddag zit de kantine vol, gezellig wat drinken aan het einde van de werkweek. Met het personeel hebben wij ook vaak gezellige personeelsuitjes, waar nog lang over nagepraat wordt”. 

Dialect

Frank, die zijn verhaal in sappig Kampens dialect doet, vindt het echter wel welletjes. “Ik ben nu bijna 67 en heb altijd gewerkt. Ik heb nu de tijd om met mijn vrouw en de hond te wandelen. Ik ben een watermens en ben blij dat ik nu ook tijd heb om vrijwilligerswerk te gaan doen bij de Botterstichting in Kampen. De druk is er nu af. Twee dagen in de week werken is nog leuk, maar niet meer.” 

Afgelopen vrijdag werd de actieve Kampenaar uitgebreid in het zonnetje gezet. Zo werd hij op zijn laatste “echte” werkdag om 06:15 uur door zijn collega’s van huis opgehaald met een versierde kar. Al toeterend de wijk door op weg naar de zaak, waar een ontbijt werd aangeboden met alle personeelsleden. “Echt iedereen was er zo vroeg, van kantoorpersoneel tot de schoonmaakster, geweldig. ‘s Middags hebben we in de kantine nog lekker taart gegeten, was ook zo leuk.”. Zaterdag was het de beurt aan Frank: hij had de Veerman gehuurd en het schip voer met zijn familie, overige genodigden en het personeel de IJssel over. “Allemaal erg gezellig. Het tekent de sfeer die er bij de RoordaGroep heerst.” 

Mooier en beter

Frank zit al vanaf zijn zestiende in het vak. Hij stond bij diverse werkgevers op de loonlijst, voordat hij bij Roorda aan de slag ging. “Toen ik kwam kennismaken, klikte het meteen, “zegt de praatgrage Kampenaar. “Bij Roorda is het allemaal lekker kleinschalig. Samen vormen we een hecht team. RoordaGroep is ook een heel sociaal bedrijf. Toen ik een keer in het ziekenhuis lag, was Ronald een van de eersten die belde om te vragen hoe het ging. Mijn vrouw Diny zei toen nog: “Roorda is de beste baas die je ooit hebt gehad.” Het schildersvak is het mooiste dat er bestaat. Je maakt namelijk altijd een woning mooier en beter. Het fijne is ook dat j_e zoveel uiteenlopende werken uitvoert. Denk bijvoorbeeld aan het herstel van houtwerk, een veel voorkomende onderhoudsklus. Door die verscheidenheid aan werkzaamheden leer je meerdere aspecten van het vak kennen.” 

Vuilniszak

Frank heeft de handen altijd graag uit de mouwen van de schildersjas gestoken. “Vooral klantenwerk is leuk. komt dan bij de mensen thuis. Soms krijg je zelfs een sleutel, een kwestie van vertrouwen. Maar koffiedrinken deed ik altijd buiten, als je uitgebreid binnen gaat zitten, wordt het te gezellig en dat gaat ten koste van de werktijd. De koffie werd me dan door de deur aangereikt. “ Gezina laat een foto zien waarop de schilder gehuld in een vuilniszak zijn werk doet. “Dat is tekenend voor zijn mentaliteit. Hij laat zich niet tegenhouden door een paar regenspatjes.” 

Over de RoordaGroep

RoordaGroep bestaat al 23 jaar en heeft in de loop der jaren een enorme ervaring en klantenkring opgebouwd. Het is een echt Kamper bedrijf. De oorsprong van de onderneming ligt bij het schilderen. Ronald en Gezina: “Dat is nog steeds de hoofdmoot van ons werk. Daarnaast hebben we een tak glaszetten, ondergebracht in IJsselglas, en voeren we stukadoorswerkzaamheden en klein timmerwerk uit. Wij werken voor aannemers, maar het meeste werk wordt gedaan bij woningen van particulieren, woningbouwverenigingen of Vereniging van Eigenaren. Vaak gaat het om meerjarig onderhoud. Wij gaan graag een lange termijnrelatie met een klant aan, zo attenderen wij de klantenen omstrekendat er weer een verfinspectie nodig is en brengen dan een vrijblijvende offerte uit. Sommige klanten vragen zelfs naar bepaalde schilders, omdat het zulke “fijne jongens” zijn”. Ronald vult aan: “Wij werken het meeste hier in de buurt, maximaal zo’n 25 kilometer rondom Kampen. Lekker dichtbij voor de jongens, dus geen lange reistijden”.

Klik hier voor meer informatie over De RoordaGroep: https://www.roordagroep.nl/.

Afbeelding
Afbeelding
Geen Rijkssubsidie voor gebiedsontwikkeling 'Bij de Bovenkerk' Algemeen 7 dec., 11:45
Afbeelding
Plannen voor werkschuur op plek voormalige kerk Jehova's Getuigen in het Groene Hart Algemeen 7 dec., 11:42
Afbeelding
Overijsselse Vrijwilligersprijs uitgereikt in Kampen Algemeen 7 dec., 11:39