
Kamper vrienden geven prijs Carbage Run aan Hessel
· leestijd 2 minuten Algemeen(door Leo Polhuijs)
KAMPEN - Drie Kamper vrienden hebben de originaliteitsprijs gewonnen tijdens de Carbage Run, een jaarlijkse rit door Europa in een brakke auto. De tocht is puur bedoeld voor de lol en ontspanning.
De uitdossing van de vrienden was goed voor vijfhonderd euro. Het geld gaat naar Hessel, de zoon van de familie Palland in ‘t Harde. Hessel (20) is in de badkamer gevallen, brak zijn nek en liep een dwarslaesie op. De familie zamelt nu geld in voor een aangepaste mantelzorgwoning.
Fernand: “Een paar jaar geleden hoorde ik al eens van de Carbage Run, maar ik dacht dat dat alleen iets was voor hele jonge gasten. Begin dit jaar hoorde ik dat het evenement nog steeds bestaat en zelfs aan populariteit wint. Ik dacht meteen: dit is echt iets voor ons vriendengroepje, dat naast mijn persoontje bestaat uit Reijer en Henk. We kennen elkaar al vanaf groep vier van de basisschool en worden dit jaar veertig of zijn het al. Het leek me leuk een soort reünie te houden. We zijn inmiddels allemaal getrouwd en hebben kinderen. Huisje boompje beestje dus, we zien elkaar minder vaak. Ik stelde mijn kameraden voor om mee te doen maar wilde eerst onze vrouwen polsen. Je bent immers acht dagen van huis. De dames stuurden appjes met duimen omhoog, we konden ons inschrijven.”
A-team
De heren kochten een Suzuki uit 2000 die voldeed aan de richtlijnen van organisatie: de auto mocht niet meer kosten dan 500 euro. Ook moesten de vrienden een thema bedenken. Een bekend onderwerp uit hun geboortejaar, het A-team, vonden ze niet origineel genoeg. “We kwamen toen op het idee om onze auto met schapenwol te bekleden en bij wijze van spreken als wolven in schaapskleren op stap te gaan. Ik dacht toen overigens nog niet eens aan de actualiteit, de wolf in Nederland.”
Bij een schapenboer op Kampereiland konden de vrienden gratis wol afhalen. De gulle gever kreeg een fles wijn en de auto kon worden bekleed. Fernand: “Een heel karwei. Zo moest de wol worden gewassen voordat de auto kon worden beplakt. Later moesten we nog extra wol halen, we hadden niet genoeg. Toen Henk een tijdje proefreed, draaiden heel wat nekken zich om.
De motorkap was inmiddels van een bijpassend logo voorzien, ontworpen en geplakt door een kennis, Tineke uit ‘t Harde, de zus van Hessel. Toen Henk een tijdje proefreed, had hij heel wat bekijks.”
Wolvenpak
De auto werd voorzien van alle gemakken zoals een koelkast. Nadat Fernand ook nog een wolvenpak had gekocht, kon de reis beginnen. De vrienden brachten eerst nog een bezoekje aan hun oude schooljuf Gerda in Epe, die overigens nog steeds voor de klas staat. Onderweg lieten ze wolve- en schapengeluiden schallen, afkomstig van een cd. Fernand: “In de dorpen vonden mensen dit prachtig, in steden raakten de mensen vaak geïrriteerd. Op het eindpunt ontmoetten we de andere deelnemers, die we vaak onderweg al waren tegengekomen. Een gezellige boel. In totaal deden er vijfhonderd auto’s mee. Omdat Tineke het verhaal over Hessel had verteld, besloten we het geld van de originaliteitsprijs aan haar te geven als bijdrage in de kosten voor de zorgwoning. Ook gingen we met de pet rond en haalden we nog eens bijna zevenhonderd euro op. Eenmaal terug in Nederland nog eens vijftienhonderd euro, zodat de teller nu op zo’n twee en een half duizend euro staat.”
Politie agente
Op de terugweg kregen de vrienden pech. Fernand: “De auto hield ermee op omdat de accu was leeggetrokken. We denken dat de koelkast teveel vermogen opeiste. Toen we dit euvel hadden aangepast, konden we verder. Nu hoort pech onderweg wel een beetje bij het karakter van de Carbage Run.” Wat er precies met de auto gaat gebeuren, is nog niet helemaal duidelijk. Fernand: “Misschien gaan we hem verkopen. Henk heeft hem in elk geval al gebruikt voor een kinderfeestje en ik heb de kinderen op de eerste schooldag met de Suzuki gebracht. We kijken inmiddels heeeel voorzichtig naar deelname de Carbage Run 2024, naar Engeland en Wales. Maar of het er van komt, weten we nog niet.”
Informatie en donaties: www.123thuis.nl (Help Hessel verder).
Foto: Fernand Roersma