No Brakes
No Brakes Foto: Aangeleverd

Aftellen naar Hanzefest XL is begonnen

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Leo Polhuijs)

KAMPEN - Nog een maandje voordat het Hanzefest XL losbarst. Kampenaren kunnen op vrijdag 25 en zaterdag 26 augustus lekker feestvieren na hun vakantie en voordat ze weer aan het werk gaan. De tweede avond van het festijn is gratis toegankelijk dankzij de steun van drie hoofdsponsoren. Het aftellen is begonnen.

Jeroen Kale werd al voor de coronacrisis benaderd door Bart - Jan Gardebroek. De voorzitter van de Stichting Hanzefest XL belde hem natuurlijk niet zomaar. Kale staat bekend als creatief brein en is mede bekend vanwege de band No Brakes. 

“Of ik ideeen had voor een nieuw initiatief, dat in de plaats zou moeten komen van het voormalige kadefestival en tegelijkertijd op een moderne wijze inspeelt op ons nautische verleden en de Kogge. Hanzefest XL lijkt een beetje op de Duitse Oktoberfeste maar ook op het carnaval in het zuiden van Nederland. Gent heeft de Gentse feesten, Leiden viert zijn Ontzet. We willen ook in Kampen zo’n jaarlijks terugkerend feest opzetten.” 

Kale besloot de invulling van het podiumprogramma op zich te nemen. Alles gebeurt in nauw overleg met het bestuur en met medebestuurslid Jac Ruiten, die optreedt als spreekstalmeester. Kale vertelt dat het evenement ook mede mogelijk wordt gemaakt door de inzet van vele tientallen vrijwilligers. 

Hanzejaar

Hanzefest XL speelt zich af in aansluiting op de laatste Kamper Ui(t)dag. Het feest wordt gehouden tegen de achtergrond van het Hanzejaar 2023 waarin de Hanzesteden flink uitpakken met diverse activiteiten. Plaats van handeling is het Van Heutszplein langs de IJssel, waar de nautische geschiedenis extra voelbaar is en waar een groot podium komt te staan. De organisatie vertelt dat beide avonden voor achttien plussers zijn bedoeld. 

Hollandse hits

Voor de vrijdagavond moeten kaarten worden gekocht. De avond is all inclusive met onbeperkt eten en drinken. Jeroen Kale: “Het programma biedt live-muziek en entertainment, waaronder een spectaculaire act waarbij acrobatische handelingen worden uitgevoerd, hangend in een doek. Publiek kan lekker meezingen met Hollandse hits en verder staan een goochelaar en cabaret op het programma. De teksten worden tijdens dit grote meezingfestijn gepresenteerd op grote ledwalls. Jac Ruiten treedt als buuttereedner met zijn kraaienproat op vanuit een kraaienest en praat het programma aan elkaar. Stand-up comedians, een blaasorkest een zeemanskoor met Kamper teksten en een showband completen het aanbod. Het publiek kan meezingen met internationale hits uit de landen die we aandoen tijdens een Hanzestedentocht. We sluiten af met Kampen zingt Hazes. “ De avond wordt geopend door de burgemeester.

Vrij toegankelijk

De zaterdagavond is mede mogelijk door de bijdragen van drie hoofdsponsoren, gratis en voor elke Kampenaar vrij toegankelijk. De sponsoren zijn Brug Media, VDK Groep en BJG Groep. Kale is erg blij met de bijdragen van de bedrijven. “Hanzefest XL opereert onder de paraplu van een stichting en heeft dus geen winstbejag. Ons doel is om elke Kampenaar een leuke beleving mee te geven. Publiek beleeft op beide avonden een avondvullend programma vol licht, voorstellingen en muziek.” 

Het programma op zaterdag is in grote lijnen gelijk aan dat van de vrijdag. Het zaterdagprogramma is wel iets korter. Een behoorlijk aantal Kampenaren heeft al kaarten voor de zaterdag gekocht voordat bekend werd gemaakt dat deze gratis toegankelijk is. Wie al heeft besteld, wordt door de organisatie benaderd. 

Koning en Koningin 

Vrijwilligers, publiek en bedienend personeel van de horeca wordt gevraagd zich zoveel mogelijk in kleding te steken die aansluit bij het nautische thema. Voor de meest geslaagde publieksuitingen is de titel Koning en Koningin van het Hanzefest weggelegd. Voor vrijwilligers die zich hebben onderscheiden door hun inzet voor de stad ligt de speciale Hanzepenning klaar.

Afbeelding
Dudok muziekdagen 2024 met 'Naar bed met Bach door Hannes Minnaar (4 foto's) 4 foto's instagram 18 mei, 22:07
Afbeelding
KHC wint met ruime cijfers in aanloop naar beslissend weekend Sport instagram 18 mei, 21:03
Afbeelding
's-Heerenbroek niet doortastend genoeg tegen Zwolsche Boys Sport instagram 18 mei, 20:47