Het bestuur van het Hanzefest xl.
Het bestuur van het Hanzefest xl. Foto: Foto Tennekes

HanzeFest wordt jaarlijks terugkerend volksfeest

· leestijd 3 minuten Ondernemen in Kampen

(Door Alex de Jong @ Attest Communicatie)

Hij heeft iets met de ‘Hanze’. Niet voor niets ademt het paviljoen aan de IJssel deze sfeer. Ook hoopt Bart-Jan Gadebroek samen met een groot aantal bestuursleden, ondernemers en vrijwilligers, onze stad met HanzeFest een jaarlijks terugkerend (muziek)spektakel te kunnen bieden.

‘Vroeger hadden we jaarlijks het Kadefestival. Vanaf deze zomer hebben we HanzeFest dat een jaarlijks terugkerend evenement gaat worden, een klapper aan het einde van de Kamper UI(t)dagen, die zijn weerga niet kent.’ Een culinaire en muzikale belevenis met een knipoog naar ons Hanzeverleden. Vrijdag 25 en zaterdag 26 augustus van dit jaar vindt de eerste editie plaats.

Het werd wel weer eens tijd voor een feestje, vindt Bart-Jan, die samen met onder andere Jac Ruiten en Remmert Krantz de Stichting HanzeFest heeft opgezet en Kampen weer een ‘eigen volksfeest’ wil geven.

Afsluitend muziekfeest

Bart-Jan, die tevens vicevoorzitter van Sail Kampen is, merkte na de laatste Sail-editie (van 2018) dat er behoefte was aan een jaarlijks Kamper feest. ‘Ons afsluitende muziekfeest viel erg goed in de smaak. ‘Kan dat niet ieder jaar?’, zo luidde de vraag. ‘Voor 2020 hadden we al plannen voor HanzeFest, maar dat kon vanwege corona niet doorgaan.’ Maar dit jaar staan alle seinen op groen. Als het aan Bart ligt, steekt Kampen zelfs de Duitse Oktoberfesten naar de kroon. Al gaan we hier niet in Lederhosen naar de muziektent, want Bart-Jan en Jac hebben een ander thema bedacht. Maar daarover later meer. Bart-Jan: ‘We hebben hier wel een vergelijkbare cultuur. Ook wij houden van lekker eten, een heerlijk potje bier en fijne muziek’, vertelt hij. ‘HanzeFest wordt een historisch-nautisch feest met een knipoog naar de Hanzetijd. Een enorme beleving met eten, drinken, zingen, acts. Een groots muziek- en entertainmentspektakel.’ 

Afwisselend programma

HanzeFest wil dit eerste jaar meteen goed uitpakken. ‘We hebben een afwisselend programma. Denk onder meer aan de elfkoppige showband die live optreedt; een gelegenheidsformatie bestaande uit Kamper artiesten.’ Daarnaast vinden er optredens plaats van zeemanskoren en een blaasorkest, zijn er goochelaars en vind je er cabaret. ‘Bezoekers worden ontvangen door een zingende vuurtoren, en ontmoeten gedurende de avond een nautische goochelaar die tussen het publiek doorloopt. En misschien komt een piraat het feest wel verstoren’, verklapt hij. Natuurlijk kan het publiek uit volle borst meezingen met Hollandse hits van bekende artiesten zoals André Hazes. ‘De teksten worden op een groot scherm geprojecteerd, zodat iedereen kan meezingen.’ Het wordt een visueel hoogstandje, zo benadrukt hij. 

Op de vrijdagavond is het feest alleen toegankelijk voor bezoekers die als groepje van acht een tafel voor 750 euro all-in reserveren. ‘Denk aan vriendengroepen, families, verenigingen, maar ook bedrijven; een ideale gelegenheid voor een personeelsuitje, toch?! 

Bovendien is alles all-inclusive, dus volop lekker eten, schuimend bier én muziek en entertainment.’ En wees gerust: wie geen bier lust, of toch graag wat anders drinkt: het is er allemaal. ‘Daarnaast hebben we hapjes die passen bij een dergelijk evenement. Fish & chips, curryworst, broodje hamburger, gerookte zalm; een menu wat iedereen lekker vindt, met verwijzingen naar de Hanze. Kaas- en borrelplankjes…’ 

Op de zaterdag worden de tafels geruimd en zal de feesttent plek bieden aan circa tweeduizend bezoekers. ‘Er zijn die avond kaarten à 17,50 euro te koop, exclusief eten en drinken. Zeer betaalbaar; zeker als je het vergelijkt met andere muzikale optredens, voorstellingen, concerten en shows’, zo stelt hij. ‘Dat kan omdat we een stichting zonder winstoogmerk zijn.’

Hanzekoning en -koningin

Tijdens beide avonden beleven de bezoekers een reis door het verleden aan de hand van de thema’s geschiedenis, Volendam, het Hanzeverbond, Amsterdam en Hazes. ‘Jac praat beide avonden aan elkaar, doorspekt met humor en wetenswaardigheden’, zo vertelt Bart-Jan. Het feest, natuurlijk op het Van Heutszplein, biedt een fantastisch uitzicht op de IJssel en de schepen, een verwijzing naar het nautische verleden van onze stad. Tijdens het feest tref je bediendend personeel in nautische kledij aan. ‘En we hebben ook een dresscode voor de bezoekers’, vertelt hij lachend. ‘Dat is ‘op de boot’. Het is aan een ieder om hier invulling aan te geven. Maar: de leukst verklede man en vrouw krijgen een prijs en mogen zich Hanzekoning en -koningin van het jaar noemen.’ De opening van beide avonden wordt opgeluisterd door de Hanzemaeght. Wie en wat dat is? Dat blijft een verrassing. 

‘Dit is een feest dat je moet meemaken. Van begin tot eind is het een belevenis. Vanaf het moment dat de zingende vuurtoren je ontvangt, word je meegenomen op een reis door het Hanzeverbond… Ben je er niet, dan krijg je spijt; dat weet ik zeker.’

Afbeelding
Dudok muziekdagen 2024 met 'Naar bed met Bach door Hannes Minnaar (4 foto's) 4 foto's instagram 18 mei, 22:07
Afbeelding
KHC wint met ruime cijfers in aanloop naar beslissend weekend Sport instagram 18 mei, 21:03
Afbeelding
's-Heerenbroek niet doortastend genoeg tegen Zwolsche Boys Sport instagram 18 mei, 20:47

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.