Het bestuur van het Hanzefest xl.
Het bestuur van het Hanzefest xl. Foto: Tennekes

Hanzefest XL Kampen: volksfeest met een knipoog naar nautisch verleden

· leestijd 1 minuut Algemeen

 (door Leo Polhuijs)

KAMPEN - Op 25 en 26 augustus wordt Hanzefest XL gehouden. Er wordt gefeest, gezongen en gelachen. Bovendien kun je onbeperkt eten en drinken. “Allemaal met een knipoog naar het nautisch verleden”, zegt Bart-Jan Gardebroek, voorzitter van de organiserende stichting. 

De toevoeging XL betekent dat het evenement extra groot is in verband met de vele activiteiten in het kader van het Hanzejaar 2023. Daarin legt Kampen de verbinding met andere Hanzesteden. Bart-Jan bedacht enkele jaren geleden het concept voor het Hanzefest XL, de opvolger van het kadefestival dat vanwege financiële redenen moest stoppen. Door corona kwam het er eerst niet van, maar dit jaar is dan de eerste editie. Het feest krijgt een historisch tintje maar wel een modern karakter.

“Verschillende Nederlandse, Belgische en Duitse steden hebben hun eigen cultuurevenement. Hanzefest XL heeft een Hanzetintje”, zegt Bart-Jan. “In Kampen ontbrak het nog aan een echt volksfeest, terwijl de stad toch een geheel eigen identiteit en cultuur heeft en de Kampenaren wel van een feestje houden. Bovendien hebben we een groots verleden als Hanzestad en een nautische historie die nog steeds levend wordt gehouden.” Hanzefest XL wordt een volksfeest van, voor en door alle Kampenaren en het sluitstuk van de vakantieperiode. Het evenement valt samen met de laatste Kamper Ui(t)Dagen. Iedereen is eind augustus terug van vakantie en kan nog even lekker feestvieren voordat het werk weer begint.

Halve liter bier

De festiviteiten spelen zich af in de grote feesttent op het Van Heutszplein met uitzicht op de rivier, waar schepen liggen aangemeerd en je het nautisch verleden proeft. Vrijdagavond kunnen vriendengroepen, bedrijven of verenigingen een achtpersoonstafel huren en genieten van een all-inclusive arrangement met onbeperkt eten en drinken. In totaal zijn er zestig tafels beschikbaar. Op de zaterdag vermaakt het publiek zich aan statafels. Bezoekers worden verwend met de heerlijkste hapjes en drankjes zoals pullen met een halve liter bier, curryworstje of een gebakken visje.
.Jac Ruiten presenteert beide avonden en is verantwoordelijk voor het programma dat in grote lijnen klaar is. “Bezoekers kunnen lekker meezingen met Hollandse hits van onder anderen André Hazes. Er zijn optredens van verschillende bands en artiesten waaronder De Ketelbinkies. Er lopen piraten en nautische goochelaars door het publiek. Verder komt er danseressen en worden elke avond de Hanzekoning- en koningin van Kampen gekozen. De Hanzepenning wordt uitgereikt en publiek luistert naar de speciale Hanzehymne.” Hanzefest XL wordt mogelijk gemaakt door subsidie van de gemeente Kampen, Stichting CAS, financiële steun van sponsoren en de inzet van tientallen vrijwilligers. Vrijdagavond 25 augustus 2023. All-in arrangement per tafel van acht personen voor €750,- incl. btw. Zaterdagavond 26 augustus 2023 staplekken voor €17,50 per ticket incl. btw. De ticketverkoop gaat in april/mei van start via www.visitkampen.nl. Sponsoren en geïnteresseerden in maatwerk kunnen mailen naar info@hanzefest.nl.

Leo Polhuys

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.