Hanzefest.
Hanzefest. Foto: Aangeleverd.

Ondernemers kunnen relaties een onvergetelijke bezorgen avond op Hanzefest 2023

· leestijd 2 minuten Ondernemen in Kampen

(door Leo Polhuijs)

KAMPEN – Het duurt nog bijna een jaar, maar de voorbereidingen zijn in volle gang. In augustus 2023 wordt de eerste editie van het Hanzefest in Kampen gehouden. Er bestonden al langer plannen voor het evenement maar door corona is het er de afgelopen jaren niet van gekomen. De organiserende Stichting Hanzefest Kampen heeft een uitgebreid programma op touw gezet. De Kamper ondernemer Bart – Jan Gardebroek, bekend van BJG Groep en Paviljoen Hanzezicht, vertelt dat het feest ook voor ondernemers een uitstekende manier is om zich te profileren.

Het Hanzefest wordt een gezellig muziek en entertainment spektakel op het Van Heutszplein, vlakbij het historische stadscentrum, zo belooft Gardebroek. “Deze plek is natuurlijk niet zomaar gekozen. Met deze locatie haken we in op de historie en cultuur van onze mooie Hanzestad Kampen. Het feest krijgt een nautisch karakter. Vlakbij het plein liggen bijvoorbeeld schepen aan de IJsselkade afgemeerd. Zaterdag overdag zijn er gratis toegankelijke optredens van zeemanskoren, ook zij benadrukken het nautische element. Op de vrijdag- en zaterdagavond zijn er optredens in de tent op het plein met een live showband, entertainment en muziek en waarvoor het publiek kaarten moet kopen. Bezoekers kunnen, gezeten aan lange houten tafels, bier en kwaliteitswijn drinken, genieten van onder meer curryworst, fish&chips, schnitzel of gerookte zalm  en natuurlijk  lekker meezingen. Acts van goochelaars, danseressen en bijvoorbeeld een piraat verlevendigen het evenement.”

De organiserende stichting bestaat uit tien vrijwilligers onder wie een aantal ondernemers, zoals  Remmert Krantz van eetcafé De Bastaard en de Kamper artiest Jac Ruiten. De activiteiten van de stichting zijn opgedeeld in secties, zoals horeca, entertainment  of sponsoring.  

Hanzejaar 2023 

In verband met het Hanzejaar 2023 pakken de Kamper Ui(t)dagen volgend jaar eenmalig extra groot uit. De organisatie van het Hanzefest speelt hier op in en komt aan een extra uitgebreid programma. Gardebroek: “Bijvoorbeeld optredens buiten de feesttent, waarbij dus niet alleen acts op het podium worden uitgevoerd maar ook op straat, tussen het publiek.” In het Hanzejaar wordt extra betekenis gegeven aan achthonderd jaar Hanze gedachtengoed. Het Hanzejaar 2023 vormt tevens de opmaat voor nieuwe mijlpalen zoals de terugkeer van de IJsselkogge in 2024, de Hanzedagen in 2030 en 2031 in Zwolle en Harderwijk en wellicht Culturele Hoofdstad 2033.

Gardebroek verwacht dat er van het Hanzefest een enorme p.r. waarde uitgaat. “Zoals men in het zuiden de schuttersfeesten heeft, in Duitsland de Oktoberfesten en in België bijvoorbeeld de Gentse feesten, krijgt Kampen nu dus zijn Hanzefest. We verwachten veel publiek, zowel Kampenaren als toeristen. Het Hanzefest is voor de Kampenaren de afsluiting van de vakantieperiode voordat ze weer aan het werk gaan.’’

Sponsorpakket

Ook bedrijven profiteren van de uitstraling van het evenement. Ondernemers uit Kampen, die maatschappelijk betrokken zijn en stadsgenoten een mooi feest gunnen, worden door de organisatie van het Hanzefest van harte uitgenodigd om een sponsorpakket te kiezen. Gardebroek: “Er komen verschillende pakketten. Hoe het er allemaal uit gaat zien, wordt  de komende tijd nog uitgewerkt door ons bestuur. De sponsorwerving komt nu zo’n beetje op gang. Sponsors krijgen onder meer de mogelijkheid om vip kaarten te kopen. Deze kaarten geven hen het recht om bij de optredens van de artiesten vooraan te zitten zodat ze extra  genieten van  de muziek en het entertainment op het podium en de acts waarbij artiesten en goochelaars  tussen de tafels doorlopen. Met de vip kaarten kun je je eigen medewerkers uitnodigen maar natuurlijk ook zakelijke relaties een onvergetelijke avond en een bijzondere vip beleving bezorgen. Er is geen minimum aantal kaarten dat een sponsor moet afnemen. Je kunt net zoveel kaarten  bestellen als je wilt. Per bedrijf maken we er maatwerk van. Uiteraard mogen ook bedrijven van buiten Kampen het Hanzefest sponsoren. Verder bestaat de mogelijkheid voor ondernemers om tijdens het Hanzefest reclame te maken  voor hun bedrijf en het onder de aandacht te brengen van het veelkoppig publiek. Zo komen er onder meer reclameborden in de buurt van de feesttent te staan.”

De sponsorgelden zijn volgens Gardebroek een belangrijke inkomstenbron, naast de kaartverkoop, die kostendekkend zal zijn, en de subsidie van de gemeente Kampen.

Het Hanzefest 2023 wordt aansluitend op de laatste Kamper Ui(t)dag gehouden op 25 en 26 augustus. Voor informatie en aanmelden: info@hanzefest.nl.

Nick de Vries