Afbeelding
Foto: Aangeleverd.

Dansvoorstelling Born Identity van Vuur & Vlam houdt toeschouwer een spiegel voor

· leestijd 2 minuten Algemeen

(Door Leo Polhuijs)

KAMPEN - In de Kamper Stadsgehoorzaal wordt aanstaande vrijdag de première van Born Identity uitgevoerd. Vuur & Vlam Produkties tekent voor het concept en de choreografie van de dansvoorstelling. Leidend thema is de menselijke identiteit.

“Een actueel onderwerp, iedereen heeft er wel mee te maken”, zeggen Germa Scholten en Marjan Hommes. Zij zijn de oprichters van het Kamper danstheater. Germa: “Je identiteit ontwikkelt zich door de jaren heen, dat geldt ook voor onszelf. Nu ik tegen de vijftig loop, ben ik iemand anders dan toen ik twaalf was. Niet allen pubers vragen zich af wat hun identiteit is, ook ouderen. Hoe verkrijg je je eigen identiteit? Is deze aangeboren, opgelegd door druk van anderen of misschien wel door jezelf? Wat maakt iemand tot een unieke persoon en hoe kun je zijn wie je graag wilt zijn? Ook negatieve gedachten kunnen aanleiding zijn om over je identiteit na te denken.”
Marjan: “De voorstelling houdt mensen een spiegel voor als het om hun identiteit gaat. Doe ik waar ik goed in ben, of doe ik de dingen omdat anderen me iets opleggen? Na afloop is er gelegenheid voor het publiek om na te praten. Het thema is ook uitgebreid besproken met de dansers. Zij geven tijdens de voorstelling ook zeker iets van zichzelf. De voorstelling is geschikt voor elke leeftijdsgroep, van jongvolwassenen tot bij wijze van spreken honderdjarigen, maar niet voor kinderen. We denken dat het publiek zich in veel scenes zal herkennen.”
Marjan: “We zijn twee jaar geleden al begonnen met deze productie, maar toen kwam corona en konden we een tijd niets doen. We zijn erg blij dat we nu weer voorstellingen kunnen geven, al heeft het theater het nog steeds moeilijk omdat mensen na corona toch voorzichtiger zijn geworden met boeken. We hopen uiteraard dat er veel mensen komen kijken want Born Identity is echt de moeite waard.”
Het Kamper dansgezelschap bestaat nu tien jaar. Germa: “Sinds vijf jaar zijn we ons gaan toeleggen op de productie van voorstellingen waarin actuele maatschappelijke thema’s naar voren komen. Onderwerpen die de afgelopen jaren aan bod zijn gekomen, zijn onder meer dementie, eenzaamheid en de druk van de sociale media.”
De voorstelling wordt uitgevoerd door vier professionele dansers die na zijn gekozen nadat ze in 2021 auditie hebben gedaan. Het zijn Michelle Mondria, Sacha Setubun, Matthijs van Werkhooven en Marianna van Beek. Terwijl zij al dansend het basisthema van de voorstelling uitbeelden, worden bijbehorende filmbeelden vertoond van Claire Bontje. Ook is een rol weggelegd voor musicalster Stanley Burleson., onder meer bekend uit We will rock you en Aladdin. De muziek is gecomponeerd door Seven League Beats bestaande uit Rob Peters en Dries Bijlsma. De teksten die worden uitgesproken, zijn afkomstig van Bas Nijhof, Annelies de Ridder ontwierp de kostuums. De voorstelling duurt een uur. Na Kampen volgen op 7 oktober nog uitvoeringen in Assen en op 2 november in Steenwijk.

Born Identity, vrijdag 30 september 20.15 uur, Stadsgehoorzaal Kampen. Reserveren via info@stadsgehoorzaalkampen.nl.

Nick de Vries