Jeanet Mulder op het terras voor De Lantaarn: “We houden het betaalbaar. Voor een biertje of koffie betaal je 2,50 euro”
Jeanet Mulder op het terras voor De Lantaarn: “We houden het betaalbaar. Voor een biertje of koffie betaal je 2,50 euro” Foto: Leo Polhuys

Bij De Lantaarn kom je om bier én sfeer te proeven

· leestijd 2 minuten Horeca Kampen

(door Leo Polhuijs)

KAMPEN -  Als je in de Buiten Nieuwstraat bent, hoef je niet lang te zoeken om Café De Lantaarn te vinden. Je gaat gewoon af op de lantaarns aan de gevel, die het café zijn naam bezorgen. Achter de tap van het nostalgische bruine café staat sinds zestien jaar de gedreven Jeanet Mulder. 

“Voor een leuk feest of een mooie muziekavond ben je bij ons aan het goede adres”, zegt Jeanet (58). “Wij zijn  een echt bruin café. Daar heb je er tegenwoordig niet zoveel meer van. Wij houden het graag bij het oude. Mensen genieten niet alleen van een kop koffie of een biertje, maar vooral ook van de sfeer.” Met ‘wij’ bedoelt de goedlachse Kampense zichzelf en haar partner René (78). Hij werkt op de achtergrond mee en heeft net als Jeanet een flinke dosis horeca ervaring. Zo zijn beiden in Kampen bekend geworden van het Strandpaviljoen en The Corner. 

Supermarkt 
Het café bestaat al tientallen jaren. “Ik ging er al naartoe toen ik vijftien was. Maar toen heette het café nog anders. Ik werkte na mijn schoolperiode eerst in een supermarkt, maar de horeca trok me meer en dus zocht ik daar werk. Horeca is mijn passie. Ook als er maar twee mensen komen, heb ik toch een geslaagde avond. Het publiek bestaat in het algemeen uit ouderen, vooral mannen. Toch ontvangen we ook gasten van twintig en ook zijn er vrouwelijke bezoekers. De bezoekers komen hier om bij te praten of een spelletje te spelen. De vele vaste gasten aan de stamtafel staan bij ons bekend als de Beursgroep.” Dat er in het café meestal echte Kampenaren zijn te vinden, heeft ook met de locatie van het horecapand te maken. Jeanet: “We liggen iets buiten de looproutes in het centrum. Natuurlijk komen er ook toeristen, maar de meeste bezoekers zijn toch plaatsgenoten.”

Muziek is belangrijk voor de sfeer in de horeca en dat geldt uiteraard ook voor De Lantaarn. Jeanet: “Meestal draaien we Hollandse nummers, maar ook wel Engelstalig. Verder  hebben we regelmatig live optredens, zoals van Jac Ruiten. Op de muziekavonden zetten we alles aan de kant en dan wordt er gedanst. Heel gezellig!”

Echt biercafé
De Lantaarn is een echt biercafé. Er wordt dan ook hoofdzakelijk goudgeel vocht geschonken. Wat veel mensen niet weten, is dat Jeanet zelf ook graag een biertje drinkt. “Als ik wijn voor mijn neus krijg, zal ik dat misschien wel opdrinken en zo’n wijnglas ziet er ook best gezellig uit. Maar daarna stap ik toch weer over op bier.”

Bij De Lantaarn kun je ook voetbalwedstrijden volgen. Als Ajax speelt, gaat de tv geheid aan, want Jeanet is een enorme fan van deze club. De horecagelegenheid is ‘s middags en ’s avonds geopend. “Maandag komen er vaak mensen van de markt in het centrum”, zegt Jeanet. “Deze dag komen er ook altijd  collega’s uit andere horecazaken langs om iets te drinken en bij te praten.”

Voor de horecapagina uit De Brug belichten wij periodiek een café dat aangesloten is bij de Kamper Kasteleins. Deze keer café De Lantaarn.

Nick de Vries