Graham Gouldman.
Graham Gouldman. Foto: Dirk Annemans

Graham Gouldman (10cc) schrijver van wereldhits speelt in De Burgwal

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Leo Polhuijs)
KAMPEN-  Hij heeft een hele rij hits op zijn naam staan en er zitten lekkere meezingers bij, zoals I’m not in Love of Dreadlock Holliday. Theater De Burgwal heeft op donderdag 15 september Graham Gouldman met zijn band Heartfull of songs te gast. Gouldman is bekend geworden als  de frontman van 10cc. De genoemde hits zijn door hem geschreven. 

Het interview met de muzikant verloopt telefonisch tussen een aantal optredens door. Hij zit met de andere bandleden in een hotel in de Ierse Hoofdstad Dublin. “Gisteravond hebben we een optreden gehad en vanavond volgt er weer één”, zegt Gouldman. “En morgen nog een optreden in Cork. Dan zit de Ierse tour er weer op. Ik zie uit naar de tour in Kampen. We zijn met de band al diverse keren in Nederland geweest, een jaar geleden nog. Altijd fijn publiek.” Hoewel het concert akoestisch is, heeft Gouldman geen speciale voorkeur voor dit type muziek. “Veel nummers die we spelen, worden elektrisch gebracht.” Na allerlei muzikale omzwervingen lieten de voormalige 10cc leden in 2006 en 2007 weer van zich horen.

Gouldman en zijn band brengen veel 10cc hits, maar ook nummers die nog stammen uit de jaren zestig, voordat de band werd opgericht, en die voor andere bands zijn geschreven. Voordat 10cc vijftig jaar geleden werd opgericht, schreef Gouldman al hits, zoals Busstop van The Hollies,  For Your Love van The Yardbirds en No Milk Today van Hermans Hermits. 

Verplicht

Gouldman (1946): “Ik ben het  ook wel een beetje aan mijn publiek verplicht om ouder werk te laten horen. De mensen verwachten dat gewoon. Het publiek kent veel nummers en  zingt vaak mee. Dat stoort me helemaal niet, dat is juist leuk. De meeste mensen zijn weliswaar iets ouder maar er komen ook wel jongeren naar mijn optredens.” Betekent dat dat zijn muziek tijdloos is? “Ik geef zelf geen definitie aan mijn muziek maar als mensen deze tijdloos willen noemen, prima. In elk geval spreekt de muziek veel mensen aan en dat al gedurende een lange periode.” 

Op de vraag van de verslaggever of zijn muziek in der categorie ‘licht’ valt: “Ik heb daar zelf geen mening over. Als het publiek het heeft over lichte muziek en ervan geniet, is dat o.k. Ik heb ook geen bepaalde boodschap voor mijn publiek, ik schrijf gewoon wat ik wil. De laatste jaren is mijn muziek wel persoonlijker geworden.” Zijn inspiratie haalt Gouldman uit verschillende bronnen. “Soms uit dingen die mijn vrouw zegt, soms uit dingen die in de wereld gebeuren.”

Telescoop

Een voorbeeld van dat laatste is het lied dat Graham onlangs uitbracht met Queens Brian May om de eerste ruimtebeelden te vieren die afkomstig waren van de James Webb Space telescoop. Floating in Heaven is geschreven en wordt gezongen door Graham Gouldman. De muziek wordt ten gehore gebracht op een Youtubefilmpje met beelden van de telescoop.

Gouldman teert dus niet alleen op oude roem maar schrijft ook nog steeds nieuw werk. “Tijdens de coronaperiode en de lockdowns konden we niet of nauwelijks optreden. Ik heb in die tijd veel in de studio gezeten. Deze ligt naast mijn woning.” Eén van de muzikale vruchten uit dei periode was was het solo album Modesty Forbids. Sommige nummers schrijft Gouldman alleen, sommige samen met anderen. Botst dat nooit? “Vaak wordt een lied zelfs beter als je het met z’n tweeën schrijft.”

Graham wordt tijdens het concert bijgestaan door toetsenist Keith Hayman, gitarist Iain Hornal en percussionist Dave Cobby. De Nederlandse tour duurt tien dagen. Naast Kampen zijn er ook optredens in onder meer Middelburg en Leeuwarden.

Nick de Vries