Archieffoto uit 2017.
Archieffoto uit 2017. Foto: Fred Sollie

Kerst in Oud Kampen vol beleving, sfeer en magie

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Leo Polhuijs)

KAMPEN - Beleving, sfeer, magie. Deze trefwoorden zijn van toepassing op Kerst in Oud Kampen. Het evenement wordt op 9 en 10 december gehouden in de historische binnenstad.

“Kerst in Oud Kampen wordt dit jaar al voor de 22e keer gehouden en is een evenement voor en door Kampenaren. Maar er komen ook ontzettend veel mensen van buiten,” zeggen Jos Hogenbirk en Jan Liefting. Jos is zakelijk leider, Jan heeft de artistieke leiding. 

Thema’s dit jaar zijn winterlandschap, maritiem, armoede, romantiek en foute muziek. De acts worden neergezet door spelers van jeugdtheater Ventura, ondersteund door volwassen vrijwilligers. In totaal doen er zo’n vijfhonderd spelers mee. Ook zijn er nog een paar honderd vrijwilligers die zorgen voor bijvoorbeeld op- en afbouw van podia.

Vernieuwing

De organisatie zorgt steeds voor vernieuwing. Jos: “Zo waren er vorig jaar hologrammen te zien die figuren uitbeeldden. Dit jaar zijn de data aangepast. Vroeger werd Kerst in Oud Kampen altijd vlak voor Kerst gehouden. We hebben goed geluisterd naar zowel vrijwilligers als de middenstand. Later in december zijn veel vrijwilligers druk met Kerstactiviteiten en ondernemers zitten dan vol met bijvoorbeeld borrels Vandaar de keuze voor begin december.”

Jan: “Er wordt niet alleen gedacht aan middenstand en horeca, maar ook aan mensen met een beperking. Mede vanwege deze mensen begint het evenement op zondag om 15:00 uur. Op dit tijdstip verwacht de organisatie namelijk nog niet al teveel drukte.”

Kostuums en decors

Dit jaar worden er weer zo’n tachtigduizend bezoekers verwacht. Jan: “De opzet was niet altijd zo groots. Ventura begon klein. Maar het evenement trok steeds meer mensen, niet alleen uit Kampen zelf maar uit de wijde regio. We zijn het hele jaar bezig om te oefenen. Kostuums en decors maken we zelf.” 

Sociaal gebeuren

Jos: “Wij willen graag dat bezoekers na afloop naar huis gaan met een gevoel van verbazing en verwondering. Kerst in Oud Kampen is ook een sociaal gebeuren waar je mensen ontmoet die je een tijd niet hebt gezien.” Jan: “Het evenement borduurt voort op de traditie maar is zeker niet oubollig. Het gaat niet alléén om oude kleding. “

Schattigheidsgehalte 

Jan spreekt van een hoog schattigheidsgehalte omdat er zoveel kinderen meedoen aan de acts. “Voor hen is Kerst en Kamen magisch. Ze leven er het hele jaar naar toe. Ook papa en mama en opa en oma komen kijken. We weten na 22 haar Kerst in Oud Kampen dat we vooral gezinnen trekken.” Jan spreekt van een evenwichtige verhouding tussen kinderen en volwassenen, amateurs en professionals. “Een mooie mix. Zo zijn er wel honderd acts en doen er drie koren mee waaronder Joyfull Sound, dat elk jaar present is. Heel leuk om te zien is dat een aantal wijken zelf een deel van het programma invult Zo zorgt het Keizerskwartier voor de inrichting van een oud en gezellig volkswijkje met onder meer een kleine kroeg en een garage. “

Parcours

Het parcours kan op één manier gelopen worden en er zijn twee entrees, bij de Stadsbrug en bij de Buitenhaven. De route is ongeveer 4,5 kilometer lang. Publiek komt onderweg een nostalgische kermis tegen en geniet van de acts op diverse podia. Het evenement wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de vele sponsoren en diverse subsidieverleners.

Kerst in Oud Kampen vindt dit jaar plaats op zaterdag 9 december van 16.00 tot 21.00 uur en op zondag 10 december van 15.00 tot 20.00 uur. Kinderen t/m 12 jaar gratis, vanaf 12 jaar 5 euro. Bij de ingangen staan kassa’s. Parkeren kan bij Wezenberg in IJsselmuiden vanwaar touringcars een pendeldienst verzorgen.

Vrijwilligers zijn zeer welkom. Zij kunnen zich melden op www.kerstinoudkampen.nl