Van links naar rechts Burak Öztürk, Saliha Öztürk en Abdullah Öztürk.
Van links naar rechts Burak Öztürk, Saliha Öztürk en Abdullah Öztürk. Foto: Aangeleverd.

De Moriaan gezellige bruine kroeg waar darters zich lekker kunnen uitleven

· leestijd 1 minuut Horeca Kampen

(door Leo Polhuijs)

KAMPEN - De Moriaan aan de Boven Nieuwstraat in hartje Kampen is een ouderwets gezellige bruine kroeg. Veel Kampenaren kennen de Moriaan nog van vroeger als hotel of studentenhuis. Klanten vinden Saliha Öztürk regelmatig achter de tap. 

De zevenentwintigjarige Kampense komt uit een echte ondernemersfamilie die zijn sporen heeft verdiend in de Kamper horeca. Zo had haar vader Abdullah een kebabzaak waarin naast Saliha ook haar moeder en broers regelmatig meewerkten. Enkele jaren geleden nam Abdullah de Moriaan over. Ook hier werkt de familie actief mee. Saliha’s broers staan achter de bar of organiseren een feest en vader werkt als uitsmijter. 

“De Moriaan is een mooie gelegenheid om een lekker biertje te komen drinken met vrienden of kennissen, “ promoot Saliha. “Voor de liefhebbers hebben we een paar heerlijke speciaalbiertjes. Ik vind het erg belangrijk om de klanten tijd en aandacht te geven. Dat is ook meteen het leuke van dit vak; het persoonlijk contact. Bij de Moriaan komen veel vaste gasten over de vloer.” 

Darten
Bij binnenkomst zie je meteen dat je in De Moriaan kunt darten. “Een groot aantal klanten komt speciaal voor deze sport”, zegt Saliha. “We laten ook regelmatig dartwedstrijden life zien op een groot scherm zodat de klanten kunnen meegenieten van hun darthelden. Wij hebben een aantal klanten die het darten bij De Moriaan inmiddels heel goed onder de knie hebben gekregen. Op vrijdagavond staat er live-muziek geprogrammeerd of wordt bijvoorbeeld een pubquizz gehouden. Deze avond is net als de andere dagen toegankelijk voor elke leeftijd, maar toch komt er op vrijdag meestal wat ouder publiek.”

Op zaterdag kan vooral jong publiek zich lekker uitleven in De Moriaan. Saliha’s broer Burak verzorgt speciale avonden voor deze doelgroep, bijvoorbeeld muziek met een dj waarbij gedanst kan worden, of technofeesten.

Keuken
De familie Öztürk heeft plannen om de vroegere keuken nieuw leven in te blazen. Saliha: “De oude apparatuur zit er nog in. We willend de keuken opknappen en opnieuw inrichten zodat we lekkere en vooral betaalbare hapjes kunnen klaarmaken. Tapas bijvoorbeeld. Het is trouwens alleen nog maar een idee, de plannen zijn nog niet concreet.”

Studie rechten
Wat veel mensen niet van Saliha weten: de Kampense heeft zich vroeger net als haar vader beziggehouden met kickboxen, maar nu heeft ze weinig tijd meer voor deze hobby. Ook is ze zijdelings betrokken bij het beveiligingsbedrijf van Abdullah. Saliha is bijna klaar met haar studie Hbo rechten in Enschede en hoopt binnenkort werk te vinden, liefst bij de overheid. “Mijn stage bij de provincie Overijssel, waar ik me bezighield met juridische zaken, vond ik in elk geval erg leuk.”

De Moriaan is gevestigd aan de Boven Hofstraat 113 en dagelijks geopend vanaf 19:00 uur (niet op zondag).