Afbeelding
Foto: Tennekes

Sail breekt record met meer dan 275.000 bezoekers

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Nick de Vries)

KAMPEN - “Ik heb net een rondje over het terrein gedaan, ik zie alleen maar lachende gezichten”, vertelt een trotse voorzitter van Sail Kampen 2024, Frans van der Kolk, op maandagmiddag al. “Je ziet de mensen overal genieten, op terrasjes, op het water, bij de muziek, het is overal druk. het is een groot succes.”

Later op de dag meldt Van der Kolk met genoegen dat het gehoopte bezoekersaantal van 230.000 bezoekers ruim overstegen is. Naar schatting heeft de organisatie 275.000 bezoekers verwelkomd. Een absoluut record. In 2018 waren dat er 250.000, en ook dát was toen een record. “Het weer zat gelukkig mee, dat was nog wel even spannend. Er was een paar keer regen op komst, maar die heeft het festival telkens net gemist.” Alsof het zo moest zijn.

“Ik heb net een rondje over het terrein gedaan, ik zie alleen maar lachende gezichten”

Tevreden is Van der Kolk met name over de wijze waarop de integratie van het grootste muziekfestijn in het centrum van de activiteiten heeft uitgepakt. In 2018 was er nog een feesttent op het Burgemeester Berghuisplein. Daar konden toen zo’n 2.000 mensen in. Nu is er gekozen voor een podium in het hart van de activiteiten op het Van Heutszplein. Zaterdagavond stonden er ruim 6.000 mensen op het plein. Het was zelfs zo druk dat er even niemand meer bij mocht. Ondertussen stonden er ook op de Nieuwe Markt 1.500 mensen. “Gigantische aantallen, maar het is allemaal zonder al te veel problemen verlopen.”
Een veelbesproken keuze dit weekend is de 7,50 euro voor een bandje voor het hele weekend. Van der Kolk denkt dat dit ook goed heeft uitgepakt. “Voor dat geld, mochten de mensen het hele weekend het terrein op en daar dan ook gratis meevaren op alle schepen voor rondvaarten. Voorheen moest hier apart voor betaald worden.” Nu was het laagdrempeliger om een rondvaart te maken. Van der Kolk denkt dan ook dat deze methode voor herhaling vatbaar is.
Na een voorbereiding van jaren met topdrukte de afgelopen maanden kunnen Van der Kolk en het hele bestuur van stichting Sail Kampen 2024 terugkijken op een geslaagd evenement. “Het was gigantisch veel werk, maar het geeft voldoening als je alles uiteindelijk tot realisatie ziet komen en ziet dat alles goed gaat. Vooral als je de tevreden en blije bezoekers ziet, dan ben je daar wel trots op.”
Sail Kampen 2024 vond plaats van 29 maart tot en met 1 april en was het grootste paasevenement van Nederland. Aan de kade vond je een combinatie van attracties, theatrale historische parades en vooral veel muziek, zowel van Shantykoren als populaire muziek op vier podia. Toppers waren Jan Smit op vrijdagavond en Ancora, Stef Ekkel en Henk Dissel op zaterdagavond. Henk Dissel trad op ter vervanging van Django Wagner die af moest zeggen vanwege het overlijden van zijn moeder.

Op maandag vond Sail plaats in combinatie met De Heugte dat deze keer plaatsvond op de Noordweg, Oudestraat, Gasthuisstraat, Nieuwe Markt en Burgwal. De markt vond plaats van 08.00 tot 19.00 uur. Op maandag vond ook Glij Terug naar Kampen plaats. De actie waarvan velen dachten dat het misschien een 1-aprilgrap was. Dat was het niet. Op de Stadsbrug lag een grote opblaasbare glijbaan, waar talloze glijlustige Kampenaren in zwembroek afgingen. Deze actie vond plaats in het kader van Glij Terug Naar Kampen van Kampen Partners. “Omdat we graag mensen die hier al een tijdje niet zijn geweest laten zien hoe de gemeente Kampen anno nu groeit en bloeit,” aldus organisator Roeland Tameling.
Sail werd in de avond afgesloten met een spectaculair Proms-concert met drie Kamper harmonieorkesten, AMDG, De Broederband en het Stedelijk Orkest. Zo werd een groot orkest gevormd van ruim 125 mensen. Hierna volgde nog een spetterende vuurwerkshow en toen zat Sail Kampen 2024 er op. Brugmedia, uitgever van deze krant, is hoofdsponsor van Sail Kampen en verantwoordelijk geweest voor de marketing en communicatie. Kijk op pagina 7 van De Brug voor overzicht van alle sponsoren.