Bram Buijert uit IJsselmuiden verkoopt legaal carbid
Bram Buijert uit IJsselmuiden verkoopt legaal carbid Maarten van Gemert

Kampen sluit niet aan bij BOCK-campagne

Algemeen


(door Maarten van Gemert)
KAMPEN/HOOGEVEEN – Voor het vijfde achtereenvolgende jaar is in Fluitenberg (Drenthe) de BOCK-campagne afgetrapt. Deze heeft tot doel ”het carbidschieten veilig te houden en de mooie traditie te bewaren”. Gemeente Kampen doet niet mee. De situatie in Kampen sluit niet aan. Eén ondernemer in IJsselmuiden ondersteunt wel met overtuiging de campagne voor Bewust Oplettende Carbid Knaller.

Immaterieel erfgoed
In 2014 werd carbidschieten uitgeroepen tot immaterieel erfgoed. Tegelijk verbood het nieuwe vuurwerkbesluit om overdags vuurwerk af te steken. De populariteit van carbidschieten nam explosief toe. Het Brandwondencentrum Groningen, onderdeel van het Martini Ziekenhuis, zag parallel een toename van slachtoffers met brandwonden. Samen met de brandweer en Stichting Carbidschieten in Drenthe startten zij de BOCK-campagne.
Bij boer Otten in Fluitendiep wordt de campagne elk jaar afgetrapt. De veehouder in het dorp bij Hoogeveen is tevens raadslid van gemeente Hoogeveen. Zijn boerderij in het Drentse land heeft een bijzondere status als enige plaats met permanente vergunning voor carbidschieten. Hierdoor is het gehele jaar door perscontact en voorlichting mogelijk.

Wedstrijdje schieten
De BOCK-campagne richt zich op de noordelijke provincie waar carbidschieten een traditie is. Iedereen kan zich aansluiten, van overheid tot ondernemer. Als vierde Veiligheidsregio sloot IJsselland zich vorig jaar aan. De aftrap trok veel belangstelling. Een KNO-arts van het Brandwondencentrum schetste kort het belang van gehoorbescherming want dit jaar is het motto ’Een echte BOCK heeft doppen op’. De andere vier redenen om jezelf te beschermen staan hieronder genoemd.
Aan de commissaris van de Koning in Drenthe, Jetta Klijnsma, was de eer om de wisselbokaal uit te reiken van een kleine wedstrijd carbidschieten. De vier noordelijke provincies namen het tegen elkaar op. Overijssel werd vertegenwoordigd door een wethouder uit Staphorst die op de laatste plaats eindigde. Tot vreugde van Klijnsma behield Drenthe de wisseltrofee voor wie het verst kon schieten… met een bal.


CvdK Jetta Klijnsma en KNO-arts Christa Fuller (foto: Maarten van Gemert)

Met deksel
Die bal is een struikelblok voor Kampen. In eerdere jaren was het campagnemotto ’Een echte BOCK heeft ballen’ maar in Kampen wordt geschoten met een deksel waaraan een kledingstuk is bevestigd. Daarnaast loopt de gemeente tegen hoge kosten op als ze ballen of, zoals dit jaar, gehoorbeschermers uit gaat delen aan de grote groep schutters die Kampen kent. ”Bovendien leert de ervaring,” aldus een woordvoerder van de gemeente, ”dat onze schutters al gebruik maken van gehoorbescherming”.
Contact met schutters is een ander doel van de campagne maar dat heeft Kampen al jaren. Via jongerenwerk, wijkbijeenkomsten en via het vorig jaar opgerichte Schuttersgilde. De burgemeester heeft met hen een direct lijntje. Ook de wijkagenten zijn in goed gesprek met schutters en wijkbewoners. Illustratief was de overdracht, enkele jaren geleden, van de wijkagent in Brunnepe: samen met burgemeester en schutters op de melkbus.

Houthandel Buijert
In IJsselmuiden zit de tweede carbidverkoper van Nederland met officiële vergunning voor opslag. Of de derde, daarover twijfelt Bram Buijert. Hij werkt bij zijn vader in de zaak op Spoorlanden. Samen met vader Arty en broer Daan, allen carbidschutters, begon hij de verkoop zo’n acht jaar geleden. Tot dan toe was carbid alleen buiten Kampen verkrijgbaar. De vergunning – ”niet te vergelijken met vuurwerkopslag” - was een lange weg want ook voor de gemeente was het onbekende materie.
Bram staat helemaal achter de BOCK-campagne al benadrukt hij het alleen aan te reiken. Hij wil het niet opleggen maar de zorg voor veiligheid en traditie wel graag ondersteunen. Tot en met oudjaar is hij elke dag open vanaf acht uur ’s morgens. Voor de kleine schutter heeft hij kleine potten. In Brunnepe werden al eens certificaten uitgereikt aan tienerschutters. Zo ziet de houthandelaarszoon graag de traditie geborgen voor de toekomst.


Vier provincies deden mee aan een schietwedstrijd (foto: Maarten van Gemert)

Mooi Wark
Uitsmijter van de aftrap in Fluitenberg dit jaar was een kort optreden van Mooi Wark. Speciaal voor de BOCK-campagne hebben zij een nummer gemaakt. De clip werd ter plekke op de boerderij in de schuur van Bert Otten opgenomen. John Schoonheim had Mooi Wark benaderd. Samen met twee andere carbidliefhebbers (een vrouw en een man) is hij vanaf het begin betrokken bij de campagne.
Hij kent zijn pappenheimers. In Meppel spreekt hij over ”hogeschool carbidschieten” door de melkbuspiramides met gas en in Emmen gaat het over “eredivisie carbidschieten” door de clinics voor carbidschieten. Het schieten met deksels door de straten levert Kampen de kwalificatie ”hardcore carbidschieten” op. Tijdens het treffen in Fluitendiep viel spontaan een nieuw Nederlands woord waar dit jaar de BOCK-campagne om draait: oorbehoedsmiddelen.


Mooi Wark speelde hun campoagnenummer (foto: Maarten van Gemert)

De vijf geboden voor verantwoord carbidschieten:
1. Bereid je goed voor
Weet wat er wel en niet mag en schaf tijdig beschermingsmateriaal aan. Denk ook aan blusmiddelen en EHBO.
2. Bescherm jezelf
Gebruik een veiligheidsbril en gehoorbescherming. Oordoppen zijn bovendien lekker warm.
3. Goed materiaal
Kies voor een melkbus met stevige bodem en zorg dat de bus niet naar achteren schiet bij ontsteken. Gebruik een bal en, vooral met een deksel, zorg voor vrij schootsveld.
4. Veilige ontsteking
Ontsteek het carbid met een fakkel of een lont. De aanstekers die de wijkagenten uitdelen, zijn niet voor ontsteking bedoeld.
5. Goede voorbeeld
Geef als BOCK of verantwoord schutter het goede voorbeeld. Motiveer zo anderen ook veilig te handelen en bescherming te gebruiken.