Jeugdburgemeester en wethouder beraadslagen over de adviezen
Jeugdburgemeester en wethouder beraadslagen over de adviezen Maarten van Gemert

Leerlingen buigen zich over een klimaatbestendig Pieter Zandt

· leestijd 2 minuten Algemeen


(door Maarten van Gemert)
KAMPEN – In het driedaagse project ’Adviseurs van de Toekomst’ hebben vier klassen van de Pieter Zandt Scholengemeenschap samen met gemeente Kampen maatregelen gezocht en uitgewerkt om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen. Onbetwist won VWO-klas 3b de wisselbeker die drie jaar geleden werd ingesteld. VWO-scholiere Leonore ging stevig het debat in en op Facebook ontlokte het project kritiek.

”We zijn veel te laat met de oorzaken aanpakken. Laten wij als jongere generatie ons aanpassen aan de gevolgen. Het heeft geen zin meer om naar de oorzaken te kijken die jullie, 50-plussers, al voor onze generatie verpest hebben.” Met deze stellingname in het afsluitend debat kwam een prikkelend einde aan het project voor dit jaar. Vorig jaar ontwierpen vijf klassen één middelbare, inclusieve school in 2025. Twee jaar geleden werkten vier klassen oplossingen uit voor een 100% duurzame energievoorziening in 2050.


Gezamenlijk presenteerden de klassen hun oplossingen (foto: Maarten van Gemert)

Adviseurs van de Toekomst
In samenwerking met gemeente Kampen pakken HAVO- en VWO-klassen van de Pieter Zandt een actueel of maatschappelijk vraagstuk op in een driedaagse ’Adviseurs van de Toekomst’. Woensdag kwamen de leerlingen samen in de raadszaal van het stadhuis voor de aftrap. Na uitleg van het project en toelichting van het thema, tekenden vier klassenvertegenwoordigers met wethouder Van der Sluis een officiële opdrachtbrief.
Vervolgens gingen de klassen een adviesrapport schrijven. Voor informatie of met vragen konden ze terecht bij Stan Vergeer, klimaatadviseur bij de gemeente. Deze was telefonisch en per e-mail bereikbaar. Ook hield Vergeer donderdag spreekuur in het stadhuis. Vrijdag presenteerden de klassen hun oplossingen op een markt bij ’De Leuke Hanzestad’. Daarna vond er een slotdebat plaats waarna de jury zich boog over de geboden adviezen en een winnaar aanwees.
De opdrachten gingen over een plan voor een hittebestendige schoolomgeving, een hittebestendige gemeente, een overstromingsbestendige school en evacuatie bij overstroming. Ook keken de leerlingen naar hun eigen ”ecologische voetafdruk” en mogelijke drinkwaterbesparing op de Pieter Zandt.

Verrassend en inspirerend
De jury bestond naast Jan Peter van der Sluis en Stan Vergeer uit Henrica de Vries, communicatieadviseur bij de gemeente, Franco Koelewijn, jeugdburgemeester van Kampen, Niels Jeurink, raadslid voor GroenLinks, en Arie Trouwborst, directeur Onderwijs bij Pieter Zandt. Willekeurig liepen zij langs de vier tafels met ieder vier uitgewerkte opdrachten. Van der Sluis liet de leerlingen eerst hun bedachte oplossing(en) samenvatten voor de camera van Kamper Nieuws. Daarna bestudeerde hij de onderzoeksresultaten dusdanig grondig dat de tijdsplanning al snel uitliep.
Na zich teruggetrokken te hebben voor beraad, complimenteerde de jury de leerlingen met hun verrassende, inspirerende en creatieve oplossingen. Allen hadden ”met verve” hun adviezen gepresenteerd maar klas 3b van het VWO stak er volgens het juryrapport ”met kop en schouders” bovenuit. Zij gingen naar huis met de grote wisselbeker en slagroomtaart. Combiklas 2E kreeg als tweede prijs ook een slagroomtaart die geen lang leven beschoren was.


Arie Trouwborst (directeur Onderwijs) luistert aandachtig naar zijn leerlingen (foto: Maarten van Gemert)

Kritiek
Op Facebook barstte een discussie los over het onderzoeksthema. Volgens één van de reacties is ”het klimaat altijd veranderd en zal het dat ook blijven doen. Daar is niks mis mee.” Anderen lieten termen vallen als ”indoctrineren” en ”linkse klimaatswaanzin”. De reactie van de gemeente daarop was duidelijk: ”Los van de discussie kunnen we er niet omheen dat het klimaat snel aan het veranderen is. De focus bij de driedaagse lag op de vraag hoe daarmee om te gaan en de openbare ruimte daarop in te richten (zoals de afwatering van woonwijken of meer groen aanplanten tegen zogenaamde hittestress – MvG).”
Het debat, dat de driedaagse afsloot, had als stelling ”de oorzaak voorkomen heeft meer zin dan ons aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering”. Met het zelf gekozen tegenstandpunt was VWO-klas 3b bij monde van Leonore Vervat heel duidelijk: ”Wij gaan niet treden in de voetsporen van 50-plussers!”

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 12 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 23 uur geleden
Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen gisteren
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 27 mrt, 23:23
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57