Afbeelding

Jongeren dagen raadsleden uit bij Groot Kamper Scholierendebat

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN – Op vrijdag 6 maart vindt in de Cellebroederspoort het jaarlijkse Groot Kamper Scholierendebat plaats. Aan dit succesvolle evenement, dat door CDJA IJsseldelta georganiseerd wordt, doen deze jaargang teams van het Almere College en de Pieter Zandt mee. Ook een heus raadsledenteam zal medewerking verlenen aan het evenement. Het Groot Kamper Scholierendebat begint om 13.00 uur in de Cellebroederspoort en is geheel vrij toegankelijk voor alle belangstellenden. 

De bokaal voor het beste team en de prijs voor de beste individuele debater zullen uitgereikt worden door een driekoppige jury, bestaand uit wethouder Jan Peter van der Sluis (ChristenUnie), gedeputeerde Roy de Witte (CDA) en journalist Wim Schluter (De Stentor). Het winnende team krijgt daarnaast op initiatief van Tweede Kamerlid Hilde Palland een bezoek aan de Tweede Kamer aangeboden.

Een maand geleden organiseerde CDJA IJsseldelta, de jongerenafdeling van het CDA, nog het Klein Kamper Scholierendebat voor de onderbouwklassen. Voorzitter Niek Teune spreekt van een ‘daverend succes’. “De eerste editie van het Klein Kamper Scholierendebat heeft alle verwachtingen overtroffen. Jongeren van alle middelbare scholen van Kampen streden onder toeziend oog van onder andere Tweede Kamerlid Hilde Palland op een respectvolle manier tegen elkaar om de grote bokaal. Een aantal van hen gaan wij ongetwijfeld nog eens terugzien bij het Groot Kamper Scholierendebat”, stelt Teune. 

Aan het Groot Kamper Scholierendebat doen voornamelijk leerlingen uit de bovenbouw van het middelbaar onderwijs mee. Deze jaargang is daarnaast opnieuw een raadsledenteam aanwezig, bestaand uit commissie- en raadsleden van verschillende politieke partijen. Medewerking is toegezegd door Erik Jan Vinke (SGP), Lenie van Asselt (Kampen Sociaal), Rick de Breij (PvdA), Gerben Wijnja (D66), Harry Bruins (VVD), Edwin Burgman (GroenLinks), Steven Zwitser (Gemeente Belang Kampen) en Jan Marskamp (CDA). 

Niek Teune, die net als een maand geleden de rol van dagvoorzitter op zich zal nemen, is blij met het enthousiasme onder de raadsleden. “De aanwezigheid van commissie- en raadsleden met verschillende achtergronden is absoluut een meerwaarde. Het stelt jongeren in de gelegenheid om op een leuke en laagdrempelige manier kennis te maken met het politieke spel en de kunst van het debatteren. Dat is wat ons het voornaamste doel van het Groot Kamper Scholierendebat.”