Afbeelding
Tennekes

‘Wat lekker man, we kunnen weer’

· leestijd 1 minuut Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - Voetbalsupporters hebben er lang op moeten wachten, maar de bal rolt weer. In Kampen speelt Go-Ahead zaterdag een vriendschappelijk duel tegen tweedeklasser DESZ. Normaal gesproken een oefenduel met een handjevol toeschouwers, maar dit keer een wedstrijd waar ruim tweehonderd mensen op afkomen. Oefenvoetbal als medicijn voor sportliefhebbers in coronatijd.

Het is 12.15 uur wanneer ik op zaterdag een plekje zoek op het parkeerterrein van Sportpark Middenwetering. Dat gaat me goed af. Vlak voor het clubgebouw van Go-Ahead is nog een plekje vrij. De rest van de plaatsen is gevuld. Normaal gesproken loop ik richting de deur, waarna een trap me brengt naar de bestuurskamer. Dit keer gaat het anders. Zoals verwacht zit de deur dicht en de kantine is wegens een verbouwing gesloten. Een versnapering zit er dus niet in, maar wat geeft het. De bal gaat weer rollen.

De wedstrijd begint al om 12.30 uur. Er hebben zich aardig wat mensen verzameld om deze wedstrijd te bekijken. Naarmate de wedstrijd vordert, zal het nog drukker worden. Ik tref vele bekende mensen uit Kampen en Zwartsluis. Iedereen is blij dat er weer wordt gevoetbald. Alles heeft immers zo lang stilgelegen. “Wat lekker man. We kunnen weer. Hier heb ik weken naar uitgekeken”, krijg ik te horen van een Go-Ahead-supporter.

In de rust is het scoren van lekkere bal gehakt of een kop koffie er niet bij. Vanwege een verbouwing is de kantine dicht. Er is niets te krijgen, tot teleurstelling van enkele neutrale supporters. “Nu kun je geld verdienen, maar zit alles dicht. Jammer”, luidt de reactie van een voetballiefhebber uit Genemuiden. “Noem het een intelligente opbouw. Onze kantine wordt verbouwd en is gesloten. We hadden wel een loket open kunnen gooien, maar dan krijg je een oploop van mensen. Dat wil je niet. En maakt er dan iemand een foto, dan heb je zo een boete te pakken”, zegt Go-Ahead-voorzitter Theo Rietkerk.

Er lopen opvallend veel Duitsers rond. Ik spreek Gerrit. Samen met enkele vrienden is hij helemaal vanuit Papenburg naar Kampen gekomen om de wedstrijd te aanschouwen. Een afstand van ruim 160 kilometer. Duitsland was voorloper met het hervatten van het voetbalseizoen. “Maar dat was alleen in de eerste en tweede Bundesliga en dan ook nog zonder publiek. Voor de rest wordt er nog niet gevoetbald in Duitsland. Maandag is er een testwedstrijd met 250 toeschouwers”, vertelt Gerrit, die in Duitsland liefhebber is van FC Meppen. Via een app kwam hij er achter dat er een oefenduel stond gepland in Kampen. “Daar wilden we bij zijn. Of ik een echte liefhebber ben? Dat kun je wel zeggen.”

Na afloop gaat het publiek snel huiswaarts. Gerrit zegt 'Auf Wiedersehen'. Hij stapt in zijn auto om terug te rijden naar Papenburg, een afstand van ruim 160 kilometer. En dat allemaal voor een oefenpotje.