Afbeelding

Galerie Tripmaker in Kampen: Expositie Wouter Berns’ Les amants réunies

· leestijd 2 minuten Algemeen

KAMPEN - Galerie Tripmaker opent van 5 september tot en met 4 oktober elk weekend haar deuren voor de tentoonstelling Wouter Berns’ Les amants réunies. Op de expositie zijn zo’n veertig schilderijen te zien waarvan een groot deel is ontstaan in de Franse Ardennen, de regio waar Berns delen van het jaar woont en werkt. Het sleutelstuk van de tentoonstelling draagt de titel 'Les amants réunies', ofwel 'de geliefden herenigd'.

Het schilderij ‘Les amants réunies’ toont twee stoelen in het ongemaaide gras. Op de linker staat een gebeeldhouwde buste van een vrouw, op de rechter stoel een ingelijste tekening van een man. Dit zijn bestaande, oude portretten van Stella en Philippe, een echtpaar dat vanaf de jaren ‘30 het huis in Noord-Frankrijk bewoonde waar Wouter Berns een atelier heeft. De tekening was met een stapel foto’s, ansichtkaarten en brieven in het huis achtergebleven. De buste werd een paar jaar geleden tijdens de renovatie van het keukendak ontdekt. De gipsen Stella stond al tientallen jaren op een onbereikbare, volledig afgetimmerde zolder. Philippe overleed in 1962, Stella in 1971, ze hadden geen kinderen. De gevonden inboedel en oude verhalen van dorpsgenoten over hen inspireerden Berns tot een schilderij dat Philippe en Stella weer met elkaar herenigt: les amants réunies. Samen zitten ze in een lekker ochtendzonnetje vlak bij een oude appelboom die hoogstwaarschijnlijk net na de oorlog door Stella is geplant. Een schilderij vol tijdloze liefde.

De appels van deze appelboom zijn vorig jaar door BEEK Spirits in samenwerking met stokerij Van Welie gedestilleerd tot een fraaie, karaktervolle eau de vie. Met deze ‘Pommes de Puilly’ wordt voor de eerste keer geproost tijdens de tentoonstelling in Galerie Tripmaker. Ze is daarna verkrijgbaar bij de betere slijter, zoals Slijterij Post in Kampen (zie: beekspirits.nl).

Galerie Tripmaker in Kampen is een galerie voor realistische, figuratieve, verhalende kunst. Het is tevens de thuisbasis van kunstschilder Wouter Berns. De kerncollectie bestaat uit werken van zijn hand. Berns studeerde in 1992 af aan de kunstacademie in Kampen. Sinds 1991 exposeert hij in galeries en musea in binnen- en buitenland. Delen van het jaar is hij te vinden in zijn atelier in de Franse Ardennen.

In de rustige ambiance van Galerie Tripmaker kun je in je eigen tempo de verhalende schilderijen van Wouter Berns bekijken. Berns' schilderijen verbeelden een relativerende weergave van de werkelijkheid. Hij neemt de kijker mee naar een onvoorstelbare, maar meestal niet onmogelijke wereld. Zijn onderwerpen vindt hij in de literatuur, mythologie, muziek, film en de wereld om hem heen. Zijn nieuwsgierigheid naar mensen en hoe ze zich verhouden tot elkaar, het klinkt overal in zijn werk door.

In het pand waar Galerie Tripmaker is gevestigd, woonde rond 1500 de rijke bierbrouwer Dirick Tripmaker. Bovendien is Wouter Berns een schilderende tripmaker als je uitgaat van het creatieve en artistieke proces waar hij doorheen gaat om tot zijn fantasievolle, verhalende schilderijen te komen. Schilderen is als een reis waarop andere werelden worden ontdekt en nieuwe wegen worden gevonden. Zo verbindt de naam Galerie Tripmaker het rijke Kamper verleden met het kunstzinnige heden.

Galerie Tripmaker: ‘Wouter Berns et Les amants réunies’

5 september t/m 4 oktober 2020 (daarna op afspraak). Open: zaterdag en zondag 13-17 uur (of op afspraak). Oudestraat 190, 8261 CW in Kampen.

T: 06 – 12 92 85 16; Facebook: /galerietripmaker; www.galerietripmaker.nl.

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 7 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 19 uur geleden
Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 20 uur geleden
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 27 mrt, 23:23
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57