Afbeelding

Ondernemen in Kampen: Woontips voor jonge ondernemers

· leestijd 2 minuten Algemeen

Tja. Daar zit je dan met je vers gestarte bedrijf, je prachtige business plan en gelikte website. Uit een peiling onder ondernemers in de Regio Zwolle blijkt, dat ongeveer de helft van de respondenten (veel) omzet verliest door de coronapandemie. Maar er is ook een deel dat ondanks of juist door de nieuwe situatie goede omzetten draait. Hoe de situatie voor jou als startende ondernemer is, zal nog wel een tijdje onzeker blijven. Maar ja, ondernemen is risico’s nemen en kunnen omgaan met onzekerheid zeggen ze wel eens. Hoe dan ook, ik wens je goede zaken, veel sterkte en wijsheid bij de keuzes die je de komende tijd zult maken.

Je kunt je wel afvragen hoe slim het is om nu te investeren in een bedrijfspand. Misschien juist wel, maar misschien ook niet. Voor veel startende ondernemers is het aantrekkelijk om vanuit huis te beginnen met een bedrijf. De kosten zijn vaak lager dan wanneer je een ruimte huurt of koopt en het verkleint de risico's. Maar er zijn wel wat spelregels aan verbonden. Zo mag je maximaal een derde van je woning als bedrijfsruimte gebruiken en mag je met je bedrijfsactiviteiten geen overlast veroorzaken voor je buren. Voor sommige mensen met een webshop vanuit huis is dat wel een dingetje, omdat ze toch met enige regelmaat klanten en leveranciers ontvangen. Als dat teveel geluid, rommel of andere vervelende dingen in je straat veroorzaakt, loop je het risico dat je hierop wordt aangesproken. Terecht natuurlijk.

Ook de huizenmarkt kent onzekere tijden. Is dit een goed moment om toe te slaan? En met welke maatregelen moet je rekening houden? Omdat we woningzoekenden en jonge ondernemers in het bijzonder een handje willen helpen bij hun afwegingen, heeft Kampen Partners onlangs een whitepaper gepubliceerd met praktische tips. Ken je iemand die zulke tips wel kan gebruiken? Maak hem of haar dan even attent op dit handige document dat gratis te downloaden is via www.heerlijkwoneninkampen.nl.

Daar kun je ook lezen over de ervaringen van andere ondernemende mensen die in of naar Kampen zijn verhuisd. Zoals Berend en Hanneke van ’t Hul, die nu in een prachtig duurzaam huis wonen. Hun eigen gebouwde droomhuis, met vrij uitzicht over de Venedijk. Hanneke vertelde in ons interview hoe dat zo kwam: ‘Op televisie werden veel programma’s uitgezonden met als thema: bouw je eigen droomhuis. Hierdoor raakten we geïnspireerd.’ En Berend vertelde enthousiast over hun duurzame ambities: ‘We wilden graag gasloos en duurzaam gaan wonen. Dat betekent dat je ook over alternatieve warmtebronnen moet nadenken. We besloten al snel dat een leemkachel de perfecte uitkomst was voor ons.’ Het is maar een van de vele mooie verhalen die nu online staan.

Op die site staan trouwens nog veel meer aardige weetjes over wonen in de gemeente Kampen. Van de 5 beste redenen om naar Kampen te verhuizen tot een mooi overzicht van alle wijken en dorpskernen in Kampen. En natuurlijk kun je op HeerlijkwoneninKampen.nl ook een gratis sleeptouw tour aanvragen voor nieuwe inwoners. Leuk om samen met een ervaren Kampenaar de gemeente lopend, op de fiets of met de auto beter te leren kennen. Volledig coronaproof natuurlijk.

Roeland Tameling
Citymarketing Kampen.