Afbeelding
aangeleverd

Zonnepanelen steeds populairder in Kampen

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Huishoudens in Kampen produceren steeds meer zonnestroom, zo blijkt uit gegevens van het CBS. Steeds meer woningeigenaren leggen zonnepanelen op het dak en deze wekken bij elkaar steeds meer stroom op.

Sinds 2017 is het aantal woningen met zonnepanelen in Kampen met 74 procent toegenomen. In 2017 waren er nog 2.105 particuliere zonnepanelen-installaties. In 2018 groeide dit naar 2.781 installaties en vorig jaar waren er 3.664 woningen met zonnepanelen. Op dit moment heeft 16 procent van de woningen in Kampen zonnepanelen, blijkt uit onderzoek van www.zonnepanelenrevolutie.nl.

Groei in zonnestroom

Het totale vermogen van de zonnepanelen op woningen in Kampen was vorig jaar 11.467 kW. Een groei van 34 procent ten opzichte van 2018. Dit komt overeen met het energieverbruik van circa 3000 huishoudens. Ook bedrijven wekken steeds meer zonnestroom op, mede door de aanleg van zonneparken. Het bedrijfsleven in Kampen was vorig jaar goed voor 19.058 kW aan zonvermogen. Dat is 15 procent meer dan in 2018 en 91procent meer dan in 2017.

Landelijke toename

Kampen is niet de enige regio waar zonnestroom populair is. Vorig jaar groeide het opgestelde vermogen aan zonnepanelen met 4.609 megawatt naar 6.874 megawatt. Een groei van ruim 49 procent. De toename is groter bij bedrijven (59 procent) dan bij woningen (35 procent). Dit komt vooral door de aanleg van zonneparken.

Redenen voor de opmars van zonnepanelen zijn dalende prijzen van de installaties en een stijgend vermogen per paneel. Dit resulteert in een kortere terugverdientijd. Trends als elektrisch rijden, gasvrij wonen en meer thuiswerken zorgen er bovendien voor dat de vraag naar elektriciteit toeneemt. Daarnaast is er ook hulp vanuit de overheid. Consumenten kunnen de BTW over de aanschaf van zonnepanelen terugkrijgen via de Belastingdienst.