Afbeelding
Eigen foto

Veiligheidsregio IJsselland scherpt toezicht op coronamaatregelen aan

· leestijd 2 minuten Algemeen

REGIO – Het feit dat ook in de Veiligheidsregio IJsselland het aantal coronabesmettingen steeds verder oploopt, is voor het Regionaal Beleids Team (RBT) reden tot meer actie. Het aantal geconstateerde besmettingen is vorige week opgelopen tot bijna elfhonderd, zo liet Rianne van den Berg, directeur GGD IJsselland woensdag tijdens de wekelijke persconferentie weten.

Waar het beeld per gemeente steeds wisselt, waren de geconstateerde besmettingen in de gemeenten Zwartwaterland en Staphorst afgelopen week relatief hoog volgens haar. Naast de maatregelen die zijn opgelegd door het Rijk, wordt daarom in de regio IJsselland in de komende tijd ook het toezicht op het houden aan de maatregelen aangescherpt.

Handhaving

“Mijn collega’s zullen meer zichtbaar op straat aanwezig zijn en intensiever handhaven”, vertelde districtchef Ramon Arnhem van politie IJsselland “De handhaving richt zich vooral op het niet in acht nemen van de anderhalve meter afstand, groepen groter dan vier personen en de verkoop en het gebruik van alcohol na acht uur ‘s avonds.” Dat is volgens hem gelijk aan de landelijke lijn. Specifiek in de regio IJsselland gaat de politie met name letten op feesten in keten en in woningen. 

Gesprek

Bij de handhaving op straat doet de politie een beroep op de eigen verantwoordelijkheid van de burger. Als maatregelen niet worden opgevolgd of nageleefd, zeker nadat men daarop is aangesproken, kunnen overtreders een bekeuring verwachten. Arnhem: “We gaan niet als een razende tekeer. Onze voorkeur gaat naar het oplossen via een goed gesprek. In de afgelopen periode hebben we zo 240 keer gewaarschuwd en is in 29 gevallen een bekeuring uitgeschreven. Hoewel 95 procent van onze inwoners zich goed aan de maatregelen houdt, zien we helaas toch dat er verslapping op treedt. Dat is voor ons een reden om het toezicht aan te scherpen, naast de maatregelen die reeds getroffen zijn door het Rijk.”

Noodzakelijk

Voorzitter Peter Snijders van Veiligheidsregio IJsselland: “Nu we ons in de tweede golf bevinden worden steeds meer mensen getroffen door het virus. Door de maatregelen aan te scherpen beschermen we niet alleen onszelf, maar ook de ouderen en kwetsbaren in de samenleving. Daarnaast zorgen we er voor dat we de zorg ontlasten en kijken we hiermee ook om naar onze ondernemers, die opnieuw een klap te verwerken krijgen. Wij bepalen met elkaar of we het virus weer onder controle krijgen. U, ik, wij allemaal. Met elkaar kunnen we dit. Alleen samen krijgen we corona onder controle.”

Ouderen

“Helaas zien we nog een heel duidelijke stijging in het aantal besmettingen, waaruit dus nog niet blijkt dat de genomen maatregelen effect hebben”, aldus Van den Berg. “Ook zien we steeds meer besmettingen in de oudere categorie en daarover maak ik me echt zorgen. De ziekenhuizen worden voller en daar wordt het grootste probleem de beschikbaarheid van personeel waaronder steeds meer ziekteverzuim is. Alleen daarom al moet het aantal besmettingen omlaag.” 

Testen

De GGD-directeur stelt vast dat het testen steeds sneller gaat. “De wachttijd is veelal tussen de 24 en 48 uur en inmiddels vaak dichter bij de 24 dan de 48. Volgende week woensdag gaat de testlocatie in kampen open, de vrijdag erop in Hardenberg en op dinsdag 3 november die in Raalte. Tevens verwachten we op niet al te lange termijn met sneltesten te kunnen beginnen.”