Afbeelding
Unsplash.

Celstraf na worsteling om machinepistool in Kampen

· leestijd 1 minuut 112

ZWOLLE/KAMPEN (JPZ) – Een 40-jarige man heeft 10 maanden cel gekregen voor bezit van een machinegeweer, twee stroomstootwapens en drugs in Kampen. Zijn vriendin die hem in een worsteling verdedigde door de aanvaller neer te steken, is ontslagen van rechtsvervolging.

Dat bleek dinsdag uit het vonnis van de rechtbank in Zwolle. De 18-jarige Y.R. uit Kampen stak op 17 januari in paniek met een aardappelschilmesje een belager in haar woning neer. Het slachtoffer, M. B. (37) uit Kampen, was met de 40-jarige D. C. een ruzie aan het uitvechten over een levering van drugs. Een kilo hennep bleek verdwenen. In de worsteling grepen beide mannen naar een Skorpion machinepistool, waarop de jonge vrouw ingreep. De worsteling eindigde en B. verdween. R. deed met succes beroep op noodweer, zo oordeelde de rechtbank, en dus wordt ze hiervoor ontslagen van rechtsvervolging. Van bezit van het machinegeweer, dat immers ook bij haar in de woning lag, is ze vrijgesproken. Tegen haar was een werkstraf geëist.

Haar vriend kreeg 10 maanden cel opgelegd voor bezit van het machinepistool, twee stroomstootwapens en drugs. Hij figureerde volgens het Openbaar Ministerie in een aflevering van de documentaireserie Narcostaat. Een man, die zich Jason noemt, toont daarin een Skorpion machinepistool. Hij zegt dat het wapen nodig is ter bescherming omdat hij in de drugshandel zit. Eenzelfde tas als waaruit hij dat wapen haalt en ook het gasmasker dat deze Jason draagt om niet herkend te worden, zijn in een loods van C. aangetroffen. Ook moet hij een voorwaardelijk opgelegde celstraf van 4 weken alsnog uitzitten. Tegen hem was 2 jaar cel waarvan een halfjaar voorwaardelijk geëist. 

M. B. stond terecht voor het mishandelen van D. en bezit van drugs. Alleen voor dat laatste is hij veroordeeld. Hij kreeg 40 dagen cel waarvan 21 dagen voorwaardelijk. Tegen hem was een celstraf van 6 weken waarvan 2 weken voorwaardelijk geëist.