Afbeelding
Stock.

Verdwijning van kilo wiet leidt tot steekpartij

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE/KAMPEN (JPZ) – Een kilo wiet was verdwenen waarop een 37-jarige Kampenaar op een vrijdagmiddag verhaal kwam halen. Bloedend verliet hij na een worsteling om een mitrailleur vervolgens de woning. Dinsdag stonden drie personen terecht in deze zaak. 

De 37-jarige M.B. stapte op 17 januari ongewapend het huis in Kampen binnen van de 40-jarige D.C. en Y.R. Dat benadrukte hij dinsdag op de zitting in de rechtbank in Zwolle. Want in het huis lag wel een wapen, een Skorpion mitrailleur. Het was precies dit wapen die in een aflevering van de documentairereeks Narcostaat tevoorschijn kwam. Een zekere Jason, voorzien van gasmasker, vertelt de presentator daar over zijn rol in de drugswereld. Die ‘Jason’ dat is D., meent het Openbaar Ministerie. D. C. en M. B. (37) waren op 17 januari in de woonkamer om een ruzie om uit te praten. D. hield volgens M. een lading van 3 kilo wiet een kilo achter. Het liep uit in een handgemeen waarbij ze beiden om het wapen worstelden. Y. lag boven te slapen, werd wakker en wilde de twee uit elkaar halen. Toen dat mislukte, pakte ze een schilmes en stak in op het hoofd van M. De worsteling stopte en M. rende de woning uit.

De officier van justitie is er van overtuigd dat het wapen van D. was. Ze eiste 2 jaar cel waarvan een halfjaar voorwaardelijk tegen hem. Ook 4 weken cel die hem eerder voorwaardelijk zijn opgelegd, moet hij uitzitten. Bij zijn aanhouding op 18 januari droeg hij het wapen bij zich. Maar het was van M., hield de man vol. Het geschil draaide inderdaad om hennep, zei hij. Een derde partij heeft het spul in beslag genomen. “Ik zou van niemand jatten. Het enige waar hij op uit was, was om mij iets aan te doen”, aldus D.. Hij vreest nog altijd voor zijn leven en wil daarom niet terug naar Kampen. De 18-jarige Y. R. zat huilend tegenover de rechters. Zelf weet ze niet meer waarom ze het mes pakte. Tegen haar eiste de officier van justitie een taakstraf van 140 uur waarvan 60 uur voorwaardelijk. Ze handelde uit noodweer bij het steken maar ze had wel de beschikking over het wapen, meent het OM. Met dat eerste was haar raadsman het eens, met dat laatste niet. Het wapen was niet van haar, maar van D..

Als derde stond ook M. B. terecht. In de zaak tegen Y. was hij het slachtoffer die haar vergaf. Wel vroeg hij om een schadevergoeding van 5.000 euro want het had fout af kunnen lopen, zei M.. Hij werd eerst gestoken, waarbij D. zijn vriendin aanmoedigde hem dood te steken. Pas daarna kwam de Skorpion tevoorschijn. “En pas toen ontstond de worsteling om dat wapen. Ik wilde weg daar.” M. stond terecht voor het mishandelen van D. maar het OM vroeg om vrijspraak. Daarnaast stond hij terecht voor bezit van zeker 2 kilo hennep. Opvallend was dat hij een zogeheten encro-chat-telefoon had, waarmee doorgaans criminelen versleuteld met elkaar praten. Tegen hem is 6 weken cel waarvan 2 weken voorwaardelijk geëist. M. speelde slechts een bemiddelende rol, zei zijn advocaat. Hij heeft al genoeg dagen vastgezeten in deze zaak.

Het vonnis volgt op 27 oktober.