Stoffels, Knoop en Koopman (v.l.n.r.) op de Kamper Stadsbrug
Stoffels, Knoop en Koopman (v.l.n.r.) op de Kamper Stadsbrug (foto: Maarten van Gemert)

Exclusieve stadswandeling voor Maand van de Geschiedenis

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)
KAMPEN – Oktober is al jaren de maand waarin het Nederlands Openluchtmuseum met veel partners de geschiedenis voor het voetlicht brengt. cultuurZIEN en het Stadsarchief organiseren elk jaar activiteiten rondom de Maand van de Geschiedenis. De coronarestricties noopte cultuurZIEN de themastadswandeling Oost/West vooralsnog alleen met reporters te lopen.

Met deelnemers zou de groep te groot worden dus trok Carin Koopman, voortrekster van cultuurZIEN, samen met één van de reportageteams van de Maand van de Geschiedenis door Kampen. Dit jaar luidt het thema Oost/West waarop Koopman een stadswandeling had opgezet die haaks op de IJssel door Kampen liep. Oftewel van oost naar west.

Reportageteam
Reporter Femke Knoop en fotografe Rachelle Stoffels waren naar Kampen getrokken om verslag te doen voor de Maand van de Geschiedenis. Knoop heeft geschiedenis gestudeerd in Groningen en was eerder deze maand al in Assen op pad geweest en na Kampen volgde nog een bezoek aan Arnhem. Stoffels studeerde Fotografie en verzorgde het beeldmateriaal.
Beide exclusieve deelneemsters aan de stadswandeling luisterden geboeid naar de verhalen en geschiedenis van Kampen. Bij het station stak Koopman meteen van wal stak over het feit dat het station feitelijk buiten Kampen ligt. Ze laat een oude kaart zien en verklaart de hoogteverschillen in het omliggende gebied aan de hand van de vroegere dijken en de schans voor de (oude) brug.

Binnenstad
Over die Stadsbrug liep het gezelschap oostwaarts en op de Plantage wijdde Carin uit over de markten die rondom die plek en het Oude Raadshuis wordt en werden gehouden. Met het zicht op het vroegere klooster, kwam op de Broederbrug het katholieke kerkhof achterin IJsselmuiden ter sprake. Feitelijk ligt die ook op de lijn oost -west.
Die lijn werd vervolgd door de Broederstraat (zie foto onderaan) waar Koopman eerder een ontdekking deed die ze nog in onderzoek heeft voor de Kamper Almanak. Onder de Broederpoort door eindigde de exclusieve stadswandeling, na talloze weetjes, in het Stadspark met het zicht op Villa Poortenaar. Daar stroomde ooit het water tussen de later met kantoren dichtgebouwde gewelven door.

Website
Gebaseerd op het thema oost/west heeft cultuurZIEN een website gemaakt vol verhalen, video’s, achtergrondinformatie en creatieve opdrachten. De website Kampentussenoostenwest.nl ging op 1 oktober online als Kamper aftrap voor de Maand van de Geschiedenis.
Vergelijkbaar met de eerder gepubliceerde digitale stadswandeling over de Kamper ziekenzorg, wordt ook de stadswandeling van oost naar west door Kampen gedigitaliseerd. Iedereen kan ‘m straks bij cultuurZIEN meelopen vanachter het coronaveilige beeldscherm.

Digitaal
Veel fysieke activiteiten en bijeenkomsten zijn het afgelopen halfjaar verplaatst naar internet en worden daar online aangeboden. cultuurZIEN biedt haar informatieve wandelingen ook online aan. Elke laatste vrijdag van de maand wordt ‘s avonds een stadswandeling digitaal gepresenteerd op Kamper Nieuws. Gedurende een etmaal kan iedereen gratis meegaan met de digitale stadswandeling. Daarna wordt er een klein bedrag voor gevraagd.
Vorige maand werd de Kamper ziekenzorg in de voorbije eeuwen besproken. Dit weekeinde is een stadswandeling langs Kamper grafmonumenten gedigitaliseerd. Via Kamper Nieuws kan iedereen tot zaterdagavond gratis meegaan. Veilig en droog, ondanks corona en herfst.


Femke Knoop en Carin Koopmans op de Broederbrug
Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 11 uur geleden
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 19 uur geleden
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 27 mrt, 15:41
Het pronkstuk van Hanneke Peters, aldus zoon en dochter Frank en Dorien Peters.
Hanneke Peters exposeert postuum in Margaretha (5 foto's) Algemeen 27 mrt, 11:22
Afbeelding
>>Video<< Beschilderde balklagen uit 17e eeuw ontdekt in rijksmonument Vloeddijk Algemeen 27 mrt, 11:05