Stoffels, Knoop en Koopman (v.l.n.r.) op de Kamper Stadsbrug
Stoffels, Knoop en Koopman (v.l.n.r.) op de Kamper Stadsbrug (foto: Maarten van Gemert)

Exclusieve stadswandeling voor Maand van de Geschiedenis

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)
KAMPEN – Oktober is al jaren de maand waarin het Nederlands Openluchtmuseum met veel partners de geschiedenis voor het voetlicht brengt. cultuurZIEN en het Stadsarchief organiseren elk jaar activiteiten rondom de Maand van de Geschiedenis. De coronarestricties noopte cultuurZIEN de themastadswandeling Oost/West vooralsnog alleen met reporters te lopen.

Met deelnemers zou de groep te groot worden dus trok Carin Koopman, voortrekster van cultuurZIEN, samen met één van de reportageteams van de Maand van de Geschiedenis door Kampen. Dit jaar luidt het thema Oost/West waarop Koopman een stadswandeling had opgezet die haaks op de IJssel door Kampen liep. Oftewel van oost naar west.

Reportageteam
Reporter Femke Knoop en fotografe Rachelle Stoffels waren naar Kampen getrokken om verslag te doen voor de Maand van de Geschiedenis. Knoop heeft geschiedenis gestudeerd in Groningen en was eerder deze maand al in Assen op pad geweest en na Kampen volgde nog een bezoek aan Arnhem. Stoffels studeerde Fotografie en verzorgde het beeldmateriaal.
Beide exclusieve deelneemsters aan de stadswandeling luisterden geboeid naar de verhalen en geschiedenis van Kampen. Bij het station stak Koopman meteen van wal stak over het feit dat het station feitelijk buiten Kampen ligt. Ze laat een oude kaart zien en verklaart de hoogteverschillen in het omliggende gebied aan de hand van de vroegere dijken en de schans voor de (oude) brug.

Binnenstad
Over die Stadsbrug liep het gezelschap oostwaarts en op de Plantage wijdde Carin uit over de markten die rondom die plek en het Oude Raadshuis wordt en werden gehouden. Met het zicht op het vroegere klooster, kwam op de Broederbrug het katholieke kerkhof achterin IJsselmuiden ter sprake. Feitelijk ligt die ook op de lijn oost -west.
Die lijn werd vervolgd door de Broederstraat (zie foto onderaan) waar Koopman eerder een ontdekking deed die ze nog in onderzoek heeft voor de Kamper Almanak. Onder de Broederpoort door eindigde de exclusieve stadswandeling, na talloze weetjes, in het Stadspark met het zicht op Villa Poortenaar. Daar stroomde ooit het water tussen de later met kantoren dichtgebouwde gewelven door.

Website
Gebaseerd op het thema oost/west heeft cultuurZIEN een website gemaakt vol verhalen, video’s, achtergrondinformatie en creatieve opdrachten. De website Kampentussenoostenwest.nl ging op 1 oktober online als Kamper aftrap voor de Maand van de Geschiedenis.
Vergelijkbaar met de eerder gepubliceerde digitale stadswandeling over de Kamper ziekenzorg, wordt ook de stadswandeling van oost naar west door Kampen gedigitaliseerd. Iedereen kan ‘m straks bij cultuurZIEN meelopen vanachter het coronaveilige beeldscherm.

Digitaal
Veel fysieke activiteiten en bijeenkomsten zijn het afgelopen halfjaar verplaatst naar internet en worden daar online aangeboden. cultuurZIEN biedt haar informatieve wandelingen ook online aan. Elke laatste vrijdag van de maand wordt ‘s avonds een stadswandeling digitaal gepresenteerd op Kamper Nieuws. Gedurende een etmaal kan iedereen gratis meegaan met de digitale stadswandeling. Daarna wordt er een klein bedrag voor gevraagd.
Vorige maand werd de Kamper ziekenzorg in de voorbije eeuwen besproken. Dit weekeinde is een stadswandeling langs Kamper grafmonumenten gedigitaliseerd. Via Kamper Nieuws kan iedereen tot zaterdagavond gratis meegaan. Veilig en droog, ondanks corona en herfst.


Femke Knoop en Carin Koopmans op de Broederbrug
Afbeelding
Vrachtwagen verliest container: Treinverkeer Zwolle-Kampen lange tijd gestremd Algemeen 27 feb, 16:53
Afbeelding
Deltion College houdt open avond op 15 maart voor jongeren én volwassenen Nieuws Ingezonden 27 feb, 16:37
Opening van het academisch jaar in de Broederkerk te Kampen anno 2017
Stop op bachelors theologie in Utrecht na verhuizing TUK Algemeen 27 feb, 15:51